2015. november 28., szombat

Autó nélkül sehova!

Nem igazán beszéltem róla, csak a közeli ismerőseimnek, hogy egy hónappal ezelőtt vettem egy autót. Nem akartam, nagyon nem, hiszen aki ismer az tudja, hogy én bizony nem vezetek, tehát akkor most tádáááám, igen végre vezetek, közel 10 év után! Bár van jogositványom, hiszen a Rendőrséghez kötelezően meg kellett csinálnom, de mindig is utáltam vezetni. Mivel már éltem korábban Floridában és Texasban is tudtam, hogy amint New York Cityből elköltözöm, nem lesz elég a munkába járáshoz a helyi tömegközlekedés, ezért is szereztem be legelőször egy biciklit. De utána sajnos kénytelen voltam venni egy autót. A kénytelen alatt valóban kénytelent értek.


Az autó persze még nem az enyém. Viszont az Egyesült Államokban kocsit venni olyan, mint bemenni a boltba vásárolni. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha bemegyünk egy autókereskedésbe, lerakunk annyi összeget amennyit akarunk és az úgynevezett "Buy here, Pay here" módszerrel megvesszük. Ez azt jelenti, hogy az autókereskedő hitelezi meg nekünk a kocsit, és mi azt hetente vagy havonta, ahogy mi akarjuk, törlesztjük. Bár a szerződésben benne van, hogy mennyi összeggel törlesztjük, de valójában annyival fizetjük, amennyivel csak szeretnénk. Én Karácsony után már ki fogom teljes egészében fizetni a kocsit annak ellenére, hogy a szerződés szerint még 10 hónapom van rá. Viszont ameddig a kocsi nincs teljesen kifizetve, addig a tulajdonos papirforma szerint az autókereskedő. De ez nem jelent akadályt a rendszám megvételében sem. Egyszerűen csak besétálunk a kocsi papirjaival a DMV-be (helyi Okmányiroda) és megmondjuk, hogy szeretnénk egy rendszámot. Ez kb. 20-40 dollárba kerül, ha mi magunknak intézzük. 30 napon belül postázzák a rendszámot, addig próbarendszámmal közlekedünk. Az autóra a vásárlástól számitott 10 napunk van, hogy bármilyen biztositást kössünk rá. Nos igen, mivel az eladóé a kocsi, igy egy kicsit drágább a biztositás, de amint már az én nevemen lesz, lejjebb fog menni ennek is a havi dija. Valamint a jogositvány is szintén számit, hogy "milyen idős", tehát ha friss, pl. 1-2 éves jogositványunk van, akkor számitsunk rá, hogy nem fogunk olcsó biztositást kapni függetlenül attól, hogy kié az autó. Egy 11 éves kocsit vettem, ami szerintem nagyon jó állapotban van kivülről és belülről is, nincs benne sok mérföld sem. Persze az első utam a kereskedésből azonnal egy auto szervizbe vitt. Bár a kereskedőnél átnézték a kocsit, én biztos ami biztos alapon inkább átnézettem egy másik szerelővel is. 




A rendszám érdekessége még, hogy itt Floridában évente meg kell hosszabbitani. A jobb felső sarokban látható sárga matrica mutatja, hogy mikor fog a rendszámom lejárni. 2016 Szeptemberében majd be kell mennem a legközelebbi DMV irodába ahol egy újabb évre meghosszabbitják majd, ha szeretném. Ami még érdekes, hogy ha eladom az autót és veszek egy másikat, akkor nem kell új rendszámot kérnem, hanem az előzőt egyszerűen csak felszerelem egyik kocsiról a másikra, bemegyek a DMV-be és közlöm a változást.

Maga a vezetés az Egyesült Államokban, azon belül is Floridában egy rémálom. Itt szó szerint bárki jogositványhoz juthat, annyira egyszerű a Kresz vizsga valamint maga a vezetési vizsga is. Erről majd később szerintem egy másik bejegyzésben bővebben beszámolok, mert ez bizony sokkal hosszabb lélegzetvételű lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.