2015. szeptember 13., vasárnap

Kuponunk az életünk

Amikor 3 évvel ezelőtt kijöttem nem tudtam hova tenni az a rengeteg százalékot amit úton-útfélen láttam és hallottam folyamatosan megállás nélkül. A boltokban, a rádióban, a TV reklámokban folyamatosan csak azt hallottam, hogy ennyi és ennyi százalék lejön a vásárlásból, plusz még vigyem a kupont is, és akkor még olcsóbban ki tudok jönni. Gondolom a kupon fogalom nem annyira ismeretlen senkinek. Megannyi amerikai filmben láthatjuk, hogy a pénztárnál fizetéskor kupontömegeket adnak oda a pénztárosnak. Valamint azzal sem voltam tisztában, hogy a boltban a polcokon feltüntetett árak nem a fizetéskori árakat jelölik. Na de akkor hogyan is van ez?!


Az Egyesült Államokban nincs olyan bolt- és üzletlánc amely ne küldene minimum heti egyszer reklámújságot. De ugye ez otthon is működik. Itt viszont az a különbség, hogy az újságokban vannak kuponok amelyeket ha kivágunk és a pénztárnál fizetéskor odaadjuk a pénztárosnak, akkor bizony még az akciós ár alá is tudunk menni a kuponunk segitségével. Sok üzletben amikor a blokkot megkapjuk, akkor a blokkon is találunk 2-3 kupont amelyet a feltüntetett termékekre fel tudunk használni. Persze a kupon lejárati idejére is figyelnünk kell. 


Szinte minden bolthoz és üzlethez tartozik vásárlói kártya. Nekem is sokkal több volt, de leszedtem őket a kulccsomómról, mert van olyan üzlet ami itt nincs New York Cityben pedig volt, igy feleslegesnek találtam magamnál tartani. Ezeket a kártyákat fizetéskor kell a pénztárosnak odaadni, vagy pedig magunknak lehúzni ha önkiszolgáló pénztárnál vagyunk. Ha a kártya mellé még kuponunk is van az adott termékre, akkor bizony sokszor igen magas összegeket meg tudunk spórolni. Sokszor egyébként nem is kell kérnünk kártyát van, hogy elég ha a pénztárossal beregisztráltatjuk a telefonszámunkat és ha nincs kártyánk a telefonszám bemondása alapján ugyanúgy kedvezményekhez juthatunk.


A kuponok egy esetben nem érvényesek, mégpedig ha Clearance feliratú terméket veszünk. Ezek a leértékelt árút jelentik. Itt már az akciós ár akciós árának az akciós ára ként jutunk hozzá a termékekhez. Clearance minden üzletben van. Mindig. Minden nap. Az év minden napján. Ettől már csak a Black Friday nevezetű November utolsó Pénteki napja a jobb, amikor szinte potom összegért jutunk hozzá mindenhez. Erről majd fogok egy másik posztot irni, mert az egy hosszabb lélegzetvételű történet.

Ha egy adott termék pl. úgy van akciósan feltüntetve, hogy 2 db kerül 5 dollárba, de nekünk nincs szükségünk mind a két termékre egy is bőven elég, akkor a jó hir az, hogy ugyanúgy csak 2,5 dollárt kell kifizetnünk az egy termékért. Nem tudom, hogy ez máshol hogyan működik, de mielőtt eljöttem Magyarországon ha csak egy terméket akartam megvenni, akkor nem az akciós áron jutottam hozzá hanem a teljes árat kellett kifizetnem. Tehát ezt mindenképpen pozitivumként jegyzem meg az Egyesült Államokkal kapcsolatban.

Ha az Egyesült Államokban vagyunk és vásárolunk azzal legyünk tisztában, hogy a polcokon feltüntetett árak MINDIG az áfa nélküli árat mutatják. Tehát a pénztárnál ne legyünk meglepődve, ha még a kuponunk és kártyánk ellenére is kicsit többet fogunk fizetni, ugyanis a valós ár csak a pénztárnál fog kiderülni. Vagy pedig ha van az üzletben árleolvasó készülék, akkor ott is biztosra tudunk menni. Hogy ennek az egész kuponozásnak és akció akció hátán dolognak mégis mi értelme van? Egyértelműen az, hogy rávegyék az embereket arra, hogy költsék a pénzüket még akkor is, ha az ég világon semmi szükségük nincs az adott termékre...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.