2015. október 17., szombat

Az én házam a Te házad!


Bárhol is éljünk a világban, a költözés mindig fejfájással jár, mert ugye nem csak be kell pakolnunk mindent, de majd kell egy hely is ahol aztán ki kell majd pakolni. Én az elmúlt 10 év során már megszámlálhatatlanul sokszor költöztem, most már lecsökkent mindenem összesen 2 db hátizsákra, mert tudom, hogy innen is fogok költözni, és minden tárgy pótolható.


Egy megfelelő helyet találni ahol majd huzamosabb ideig élünk, a legnehezebb. Én legtöbbször csak hagyom, hogy sodorjon magával az élet, akár egy felfújható matracon is elalszom egy sarokban több hónapon keresztül mivel tudom, hogy amikor úgy tartja kedvem akkor fogom a két hátizsákomat, és tovább állok. Viszont sokan nem úgy gondolkodnak mint én, hanem szeretnének szobát, apartmant, esetleg házat bérelni (vagy venni). 


A legtöbben ugye már akkor próbálnak lakást keresni, amikor még nem is laknak az adott helyen. Próbálnak mindenféle websiteokon keresgélni, de nem igazán értik, hogy mi mire is van, mi mit is jelent. Nagyon sok féle apartmant lehet kivenni. Van a studió (ahol a konyha, a szoba és a nappali is egy és ugyanaz a helyiség), van az 1, majd a 2 vagy a 3 szobás apartman, valamint van a családi ház. Bármit ki lehet venni, amit csak akarunk. A legtöbbször, ha lakóparkban nézünk kiadó apartmant, el szoktak kérni 1 vagy 2 havi lakbért kaukciónak, ami azt jelenti, hogy 1 évig a lakásban lakunk. Ha az 1 év letelte előtt kiköltözünk, akkor a kaukció nem jár vissza. Kaukciót egyébként mindenhol le kell tenni, a kábel tv-nél, az internetnél, viz-villanynál. Vannak olyan apartmanok, ahol vagy a viz vagy pedig a villany benne van a lakbérben, igy azt nem kell külön beköttetni.

Ha valaki nem ismerősökkel vagy egymaga vesz ki egy nagyobb apartmant vagy házat, akkor lehet csak szobát bérelni. Ilyenkor az ember vadidegen emberekkel költözik össze, egy már általában bebútorozott szobába. Ilyen esetekben is szoktak kaukciót elkérni, általában 1-2 havi lakbért. New York Cityben nagy divat, hogy csak ágyat is lehet bérelni, és a bérleti dijat hetente kell fizetni. Ennek a velejárója az, hogy akár hárman vagy négyen is vannak egy szobában, és ki tudja hányan egy fürdőszobára. Ideig-óráig elvan az ember, de hosszú távon elég nehéz elviselni. 

Vannak olyan realestate (ingatlan) ügynökök, akik nem kérnek pénzt azért, hogy keressenek az embernek kiadó apartmant. Valójában nem tudom, hogy ilyenkor ki fizet nekik, de az egyik közeli ismerősöm ilyen ingatlanügynök által talált magának Floridában lakást. A craiglist.com oldalon lehet találni ilyen igatlanügynököket, valamint ezen a weboldalon van nagyon sok kiadó szoba és apartman is.

Szerintem ameddig az ember nincs az adott városban ahol szeretne a későbbiek folyamán élni, ne kezdjen el keresgélni kiadó szobát vagy apartmant. Annak utána lehet járni a neten, hogy melyik az a környék amelyik aránylag olcsó, és még a munkahelytől sincs annyira nagyon messze, de magát a lakást-szobát személyesen kell látni. Előre utalni pénzt senkinek nem szabad! Senki nem fogja a szobát/lakást fenttartani addig ameddig odaér az, aki ki szeretné venni. Először próbáljunk meg ismerőst keriteni az adott városban ahová költözni akarunk, és egyezünk meg vele, hogy max. 2-3 hétig elaludnánk a nappalijában és ez idő alatt találunk magunknak lakást. Mert igenis nézzük meg, hogy hová megyünk lakni, ugyanis nagyon sokszor a neten nem az a kép szerepel, ami a valóságban van. 

Ahhoz, hogy egy apartmant kivegyünk, az esetek többségében elég egy érvényes útlevél, és egy amerikai adószám. Adószámot bárki kiválthat magának az IRS irodában, csak be kell sétálni és közölni kell, hogy adózni szeretnénk és ehhez nekünk szükségünk van egy adószámra. Érvényes útlevél ellenében megkapjuk. Ezen felül szükség van még legalább 1 referenciára, ahol előzőleg laktunk. Ilyenkor sokszor jól jön egy ismerős (pl. akinél az első 2-3 hétben laktunk) aki elmondja, hogy mi mennyire jó albérlők vagyunk, és mindig mindent pontosan fizetünk. Fontos még tudni, ha az adott ingatlanban bármi tönkremegy (sütő, hűtő, klima) vagy esetleg beázik a tető, azonnal szólni kell a tulajdonosnak, vagy az épület menedzserének, mert ingyen és bérmentve mindent kicserélnek és megjavitanak, nem kerül levonásra a kaukcióból. A másik nagyon fontos dolog az az, hogy az apartmanokat szinte mindig teljesen bútorzattlanul szokták kiadni. Ami fixen mindig benne van az a hűtő és a sütő, van ahol találunk mikrót is. Ha lakóparkban lakunk, akkor a tömbnek van saját mosodája általában 2-3 mosógéppel és száritóval ellátva.

Nyilván persze ezzel nem általánositottam minden államra, de azokban az államokban ahol jártam és éltem, minden ugyanezen az elven működött. Ezután már pedig csak a jövő kérdése, hogy én fogok-e majd egyszer apartmant, esetleg házat bérelni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.