2016. január 30., szombat

Filmek vs. valóság

Valamelyik este egy régi, na jó kinek mi a régi, de egy régebbi (kb. '95-'96-ból) horror film ment a tv-ben. Utálom a horror filmeket, mert utána napokig nem tudok miattuk aludni, de ezzel valahogy úgy voltam, hogy egy közel 20 éves filmről van szó, aminek kb. 4-szer láttam az elejét, de sose mertem végig nézni. Most megtettem. Mint mondtam, nem vagyok horror filmes, de ezen a filmen elgondolkodtam, hogy miért is féltem tőle ennyire, hiszen nem is olyan félelmetes. Viszont a filmben feltűntek apró momentumok, amiket ugye sose értünk, hogy például miért nem fordul hátra, vagy miért csak egy retesz van az ajtón stb. Kicsit úgy elgondolkodtam, hogy akkoriban is feltűntek már ezek a dolgok, de nem csak a horror filmekben, hanem esetleg sorozatokban is. 


4 éve lesz nyáron, hogy már itt vagyok. Annyira megszokott lett nekem már itt minden ezidő alatt, hogy a minap egy másik lány blogját olvasva jöttem rá, hogy mikor megérkezdtem én is mennyire le voltam döbbenve dolgokon. Például, hogy Amerikában minden nagy. Az ételadagoktól kezdve, a flakonos vizen keresztül az autókon át egészen a házakig. Mára ez mind annyira megszokott lett, hogy ha egyszer hazamegyek, akkor biztonsan tátani fogom a számat egy darabig.


Na de térjünk most vissza a filmekhez. Több államban is jártam már, és meg tudom erősiteni, hogy a legtöbb helyen ugyanaz tapasztalható. Keritést a ház körül nagyon ritkán lehet látni, kevesen vannak akik rendelkeznek vele. Általában 2-3 autó is áll egy ház előtt. Ennek leginkább az az oka, hogy a használt autókat szinte potom összegért lehet megvenni, majdnem, hogy dobálják az emberhez hozzá, csak vigyék el. Valamint a másik nagy divat a lizingelés. 2-3 évig használnak egy vadonat új autót, amelyet havonta egy bizonyos összeggel fizetnek, majd visszaviszik és kapnak egy másik új autót. Most ahol dolgozom is ugyanezt csinálják a főnökömék.


Nagyon sok helyen üvegajtó van. Nem mindenhol, nem akarok általánositani, de a legtöbb helyen ezzel rendelkeznek és a legtöbbször 1 vagy maximum 2 zárral. Tehát amit a filmekben látunk, az teljesen megegyezik a valósággal. Viszont ugyanakkor szinte minden ház be van riasztózva és kamerázva. Az már más kérdés, hogy a kamera működik-e is, vagy csak ijesztgetésnek van. Találkoztam már mind a két esettel. 


Itt Floridában a szerencsésebbek megengedhetik maguknak, hogy a viz mellett lakhatnak, igy esetleg (sőt szinte mindig) saját kis hajóval is rendelkeznek. Ilyenkor viszont a viz felől is simán be lehet jönni ha valaki nagyon akar. De hát ugye mint már mondtam, vannak kamerák és riasztó. Valamint ahol én vagyok van 3 nagy kutya is. De hát ha a Sikolyból ismert figura be akarna jönni, szerintem könnyedén megtehetné, ugyanis a hátsó udvarra néző ajtók nagy többsége is szinte mindig üvegből van, a szokásos 1 vagy maximum 2 zárral. Több lakásban jártam már, és szinte mindenhol ez volt a felállás, és ez nem csak Floridára érvényes.

Beszélgettem a főnököm lányával miközben egy szintén régebb kategóriába tartozó gimis film ment a tv-ben és kérdezgettem, hogy valóban ilyen itt a gimis élet mint ahogy mi azt anno a filmekben láttuk? Samantha mondta, hogy minden ugyanúgy van, a való életről voltak a filmek mintázva. Szóba került a Valentin nap is, melyen egy jót mosolyogtam amikor ő mondta, hogy ez egy "american holiday", vagyis magyarul ők ezt egy ünnepnapnak veszik és igenis sokat jelent ha valakitől kapnak valamit. Ugye ez nekünk mind fura és nevetséges, de itt ez a megszokott. Hiába, Amerika az mégis csak Amerika...
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.