2021. augusztus 5., csütörtök

Jákob-kútja, A Rejtélyes Vízalatti Barlang Texasban

 

Eljött végre nálunk is a nyári szabadság ideje, így a férjemmel megpróbáljuk a környéken, azon belül is a Texas Hill Country-ban található kevésbé ismert turista helyeket bejárni. Mivel Januárban nem mertük előre megvenni a repülőjegyet Magyarországra, hogy haza látogassunk, és Május óta pedig már túl drágák, így úgy gondoltuk, hogy idén kisebb kirándulások keretében fogjuk a nyaralásunkat tölteni. Így esett a választásunk a kevésbé ismert Jákob-kútra is, ami a Texas állam beli Wimberley városka mellett található.

A kirándulásunkról egy videót is készítettem, amelyet erre a linkre kattintva meg is tudtok nézni.



A Jákob-kútja névre elkeresztelt víz alatti barlangrendszer a világ egyik legveszélyesebb búvárhelyei közé tartozik. Különlegessége ennek a természetesen kialakult kútnak, hogy 4 kamrája több tíz méterrel a víz alatt található. Ezért csak az igazán bátor, és gyakorlott búvároknak ajánlott lemerülniük, hiszen a kamrák közötti kijáratok között csak hosszú, több méteres merüléssel lehet eljutni és emiatt az elmúlt évek során több halálos áldozatot is megkövetelt, hiszen a szűk rések miatt le kell venni a palackot, és nem bírtak megfordulni, majd visszaúszni a búvárok a felszínre.


Messzebbről nézve egy sima kútnak tűnik a Cypress patakot tápláló természeti képződmény, amely egy 4 méteres bevezető nyílással rendelkezik. A helybéliek úgy tartják, hogy "aki itt lemerül, az megtalálja a kút borzalmas, nem túl pozitív oldalát is"

Az első kamra körülbelül 9 méter mélyen található, majd ezt követően újabb 8 métert kell megtennie a búvárnak, hogy a második kamrához érkezzen. Az első két kamra még pont elegendő fényt kap ahhoz, hogy mindent tisztán lehessen látni, ahol leginkább már csak algákkal és néhány hallal lehet találkozni.


Ahhoz, hogy a harmadik kamrához elérjen a búvár, további 24 métert kell megtenni. Itt már kezd veszélyessé válni a terep a búvárok elmondásai alapján, hiszen nagyon kevés fény van, valamint a járatok is kezdenek szűkülni. Az egyik búvár a vele készített interjú során azt mondta, hogy ház és kémény formájú szűk alakzatokat lehet leginkább a sötétben látni, amely megnehezíti a tovább haladást. Sokan innen már nem mennek tovább, de mindig vannak bátrabbak, akik mégiscsak megpróbálkoznak és emiatt többen is életüket vesztették.


A több halálos áldozatot követelő merülések miatt néhány évvel ezelőtt ráccsal megpróbálta a helyi önkormányzat lezárni a 4. kamrába vezető járatot, valamint egy, a veszélyre figyelmeztető táblát is elhelyeztek. De sajnos még ennek ellenére is sok merész és bátor búvár, teljesen fittyet hányva a figyelmeztetésre kifeszítette a korlátot, és mégis megpróbáltak eljutni a 4. kamrába, de sajnos visszajönni nagyon kevesen voltak képesek, hiszen annyira szűkek a járatok, hogy a légzőpalackot itt már le kell venniük, ugyanis a szűk rések miatt képtelenek lennének tovább menni. Viszont ezzel meg is történik a baj, hiszen sajnos már nincs idejük megfordulni és levegőhöz jutni. Erre a részre már fény egyáltalán nem jut le, teljes sötétség uralkodik.


A Jákob-kút még a gyakorlott búvároknak is merész kihívást jelent, mégis évről évre egyre többen látogatják meg ezt a különleges helyet. 

Jákob-kútja teljesen ingyen látogatható abban az esetben, ha valaki csak túrázni szeretne. Nem kell fizetni azért sem, hogy a stégre lemenjen valaki és közelebbről megnézze a kutat. A park honlapján azt ajánlják, hogy amennyiben valaki csak túrázni szeretne, azt lehetőleg délelőtt 10 óra előtt tegye meg, hiszen utána már szinte képtelenség megközelíteni a kutat a búvárok és a fürdőzők miatt. Amennyiben valaki szeretne megmártózni a vízben, abban az esetben előre kell foglalnia időpontot (ezt időben tegye meg mindenki, mert hetekre előre elfogynak az időpontok). A fürdés díja $9-ba kerül felnőtteknek, 5-12 év közötti gyerekeknek, valamint 65 év felettieknek $5, és mindösszesen 2 órát lehet eltölteni a vízben. A jegyeket és a park nyitvatartását erre a linkre kattintva megtehetitek.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.