2017. március 16., csütörtök

Üdv a családban Borcsa!

Hónapok óta emlegettem már, hogy meg fogok válni Lujzától. Elég nehézkesen ment a dolog, ugyanis a törlesztő részlet idén Februárban járt le, és mivel én nem banknak hanem a kereskedőnek fizettem minden hónapban, igy a kocsi törzskönyve mindaddig nála marad, amig a kocsi ki nincsen fizetve, ergo nem lehet a kocsit addig eladni sem. Viszont Lujza lassan 8 hónapja már betegeskedett, nem nagyon akarta megjavitani senki sem elfogadható áron, igy csak üldögélt a mélygarázsban magányosan, ami persze szintén nem tesz jót egy autónak. Egy héten 2-3 alkalommal 20-30 percet járattam a motort, valamint kicsit csordogáltam vele a garázsban, hogy azért pár métert mégiscsak mozduljon már szegényke, közben pedig a szivem szakadt meg, hogy nem tudom használni.


Az elmúlt időszakban folyamatosan Uberhez, vagy bérautóhoz voltam kényszerülve, amely rengeteg pénzemet elvitt, de nem akartam egy újabb hitelbe belemenni mindaddig amig Lujza nincsen papirügyileg rendezve. Ez ugye kicsit több, mint egy hónapja megtörtént, most már hivatalosan is az én tulajdonom, viszont ezzel a lendülettel eladó sorba is került. Ugyebár egy 2004-es autóról beszélünk, ami váltóhibával rendelkezik. Nos, ez itt az Egyesült Államokban piszoksokba kerül, nekem pedig nincs autószerelő pasim aki bütykölgesse, karban tartsa. Most, hogy már árulom persze sorra jönnek, meg akarják venni, de nevetésges árat akarnak adni érte. Én pedig hülye nem vagyok, tisztában vagyok a kocsi állapotával, a megtett mérföldjeivel, a felnik értékével, tehát várom a megfelelő vevő jelentkezését. Optimista vagyok tudom, hogy jönni fog.

Viszont mivel lement a nyakamról Lujza törlesztése elegem lett, hogy már hónapok óta kocsi nélkül vagyok és sehová nem tudok mozdulni. Nézegettem kocsikat magánszemélyeknél és dealereknél is. Az elmúlt hónapok alatt kitanultam csinját-binját, hogy miket és hogyan is kell egy kocsin nézni, bár szerelést azt nem vállalnám be. Elég rizikós használtautót venni mind kereskedőtől, mind magánszemélytől, bár itt Amerikában elég könnyen lehet bármilyen dolgot biróságra vinni, szóval ha szar autót adnak el és azt elhallgatják, akkor azt azonnal vihetem a biróságra.


Múlt héten Vasárnap már harmadjára mentem vissza egy kereskedőhöz. Nagyon sok Hondat és Toyotat néztem végig, tesztvezettem őket. Mindenképpen 2012 utáni autót szerettem volna, viszonylag alacsony mérfölddel. Magánszemélyek újabb, vagy jobb állapotban lévő autót nem árultak, legalább is én egyet sem találtam az elmúlt hónapok során, hogy kézpénzre megvegyem, igy maradt a kereskedő. Nagyon felmentek a kocsi árak, nekem pedig fix keretem volt, hogy mi az amit be tudok vállalni. Egy 2012-es Honda és Toyota bőven $12.000 fölött kezdődik, aminek a törlesztését már nem tudtam volna bevállalni, valamint ugye nekem most kicsit magasabb a biztositásom is, mert tavaly ügyesen áthajtottam egy piros lámpán, melyről fénykép készült és mennem kellett a biróságra, ahol $500 büntetést ki kellett fizetnem, valamint 1 büntetőpontot kaptam ezért, mely még 2 és fél évig ott fog figyegni a nevem mellett, igy magasabb a biztositásom is. Ez van, bamba voltam.


Az autók állapotát, évjáratát, megtett mérföldeket és számomra megengedhető törlesztő részletet nézve két választásom volt. Egy Dodge és egy Chevrotlet. Végül is a Chevire esett a választásom. Igen, tudom elég olcsó kategóriás autó, semmi extra nincs benne, vezetés közben is érzem a különbséget, hogy nem egy Audit vezetek hanem egy műanyag dobozt, viszont apukám szavaival élve "Amerikában legyen amerikai autód". Ha csak a szervizelést nézem, már megérte, hiszen erre a kocsira sokkal olcsóbbak az alkatrészek, minden javitási költség, olajcsere stb. sokkal kevesebben lesz nekem, mint az Audival volt, valamint a Chevi nem egy benzintemető, elég jó a fogyasztása is, legalább is az eddigi tapasztalataim alapján, mert most bizony hajtom rendesen amig garanciás. Mielőtt megvettem a kereskedő próbált volna kicsit hülyének nézni. Fiatal nő aki még csak nem is amerikai egyedül megy kocsit venni. Döbbenten nézett mikor nézegettem belülről a motorteret majd közöltem vele, hogy szeretném ha hozna egy emelőt, mert alá akarok feküdni a kocsi alá. Mivel ugye nem vagyok szerelő, nyilván minden hibát nem tudok észrevenni, de az Audi mellett megtanultam, hogy mire kell figyelni. Pl. minden alkalommal mielőtt megyek valahova már rutin szerűen azzal kezdem, hogy ellenőrzöm az olajszintet, valamint a kocsi alá nézek, hogy nincs-e valamilyen tócsa, folt alatta. Szerintem ez már amig élek bennem marad a rossz tapasztalat miatt.

Úgyhogy végre ismét van autóm, tudok most már mozogni amerre csak szeretnék, ugyanis 2 szerelővel is átnézettem mert Amerikában mindig kell 2. véleményt is kérni (ez tapasztalat), Borcsa remek állapotban van. Esetleg ha valaki szeretné Lujzát magának, mert úgy érzi, hogy képes a betegségéből kigyógyitani, akkor bátran jelentkezzen nálam bővebb információért! 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.