2021. augusztus 10., kedd

10 Dolog, Amit Minden Texasba Látogatónak Tudnia Kell

 Kalifornia jó volt, szép volt, elég volt. Az elmúlt néhány évben az átlagember számára már-már megfizethetetlen lett az élet a napfényes államban, de ha valaki nem bírja a telet - mint például mi -, akkor nem sok választása van, hogy hova költözhet az Egyesült Államokon belül. Így hát közel 5 hónappal ezelőtt Texasba költöztünk több, mint 1 évig tartó tanakodás után.

Nézzétek meg a YouTube csatornámat is erre a linkre kattintva, hogy videók formájában is láthassátok, milyen is az élet az Egyesült Államokban, azon belül is jelenleg Texasban. 


Öt és fél év. Pontosan ennyi idő telt el azóta, hogy Kaliforniába költöztem. Az elmúlt öt  és fél év alatt 180 fokban megváltozott az életem. De az egyik legfontosabb dolog a rengeteg változás közül az, hogy három évvel ezelőtt férjhez mentem. Magyar-amerikai férjem van, aki 12 évvel ezelőtt költözött ki Kaliforniába, és korábban semmilyen más államban nem élt életvitelszerűen. Körülbelül másfél évvel ezelőtt tudatosult végleg bennünk: Kalifornia olyan mértékben kezd élhetetlenné válni a középosztály számára, hogy mennünk kell innen. Mert bár az állam természeti adottságait tekintve egy csodálatos hely, de ha nem keres valaki legalább havi 5000 dollárt, akkor csak hónapról hónapra fog éldegélni, és csak egyhelyben fog toporogni. 

Így hát tavaly januárban eldöntöttük, hogy költözünk. Arizona állam lett volna a cél, de közbejött a pandémia. Végül maradtunk Kaliforniában, amit most már nem is bánunk, mert az elmúlt évben Arizonában is hatalmas áremelkedés történt minden téren. 

De akkor mégis hova költözzünk, ahol nincs nyolc hónap tél (igen, az Egyesült Államokban vannak olyan államok, ahol akár nyolc hónapig is didergő hideg van)? 

Én már 8 évvel ezelőtt éltem Texasban. Bár elég konzervativ, viszont ennek ellenére teljesen élhető és egy szuper állam: csupa barátságos, nem pedig beképzelt és agresszív ember él arrafelé, ellenben Kaliforniával. Most nem azt mondom, hogy Kaliforniában mindenki bunkó, de látványosan érezhető az emberek mentalitása közötti különbség. Így hát idén januárban el is mentünk a déli államba körülnézni, hiszen a férjem az Egyesült Államokban eltöltött 12 éve alatt Texasban még nem járt. Mivel én már éltem ott, tudtam, hogy mire számítsak, de a férjemnek nagyon sok minden újdonság volt. Lássuk is akkor, hogy miket érdemes tudnia valakinek, aki először jár Texasban.


1. Texasinak lenni
Olyan itt élni, mintha egy exkluzív klub tagja lennél. Ráadásul bárhova is mész, bárkivel is találkozol, mindenki csak arról beszél büszkén, hogy milyen szuper ennek az exkluzív klub tagjának lenni. A texasi emberek nagyon barátságosak, szeretnek a szomszédjaikkal hétvégenként grillezni, közben pedig egy igazi texasi Shiner sört inni, de abból csakis a sárga címkéset (Shiner Bock), hiszen az a legjobb.

2. A méret a lényeg

Minden sokkal nagyobb Texasban, mint bárhol máshol. MINDEN! A texasiak szeretik a nagy dolgokat, hiszen Alaszka után ez a második legnagyobb állam az ötvenből. Hatalmas kalapokban szeretnek járni, de például az Austinban található Texas Capitol épülete is sokkal nagyobb, mint a többi államban. Még a Washingtonban található Capitolium épületnél is magasabb. Sőt, a Houstonban található San Jacinto-emlékmű szándékosan 13 lábbal (kb. 4 méter) magasabb, mint a fővárosi Washington-emlékmű. A furgonok is látványosan nagyobbak, mint például egy Kaliforniában található furgon. A férjem tátott szájjal nézte, hogy az ő Toyota Rav4-e teljesen eltörpült a parkolóban a pick-upok mellett. Szándékosan hatalmas kerekeket tesznek a furgonok alá, amitől még magasabbak lesznek az autók.

3. Texas szimbóluma a bluebonnet, vagyis a csillagfürt

Minden tavasszal az autópályák mellett virágzik a kék színű csillagfürt, ami Texas jelképe is egyben. Ilyenkor minden önkormányzat és földtulajdonos egészen addig abbahagyja a vadvirág levágását, amíg el nem virágzik. Mindemellett hatalmas csoportosulások alakulnak ki akár az autópályák mellett is, ahol az emberek a csillagfürtök között hemperegve fotózkodnak.


4. Texas Chili

Ne rontsd el a Texas Chilit! A chili az állam hivatalos étele, ebből kifolyólag nagyon a szívügyük. Az igazi texasi chili nem tartalmaz babot, így ha egy helyi meglátja, hogy babot teszel bele, akkor fuss az életedért! Annyira komolyan veszik ezt az állami ételt, hogy évente több városban is van külön chilifesztivál, melyek kedvéért más államokból is Texasba utaznak az emberek.

5. Tex-Mex

És ha már gasztronómia: a texasiak szuper büszkék a mexikói ételeikre. Bár minden államban lehet mexikói kajákat kapni, de a texasinak valóban nincsen párja. Annyira szeretik és büszkék rá, hogy elnevezték a helyi mexikói konyhát Tex-Mexnek. Ha Texasban jársz, kaphatsz reggelire tacót, ebédre egy jó quesadillát, míg vacsorára pedig egy finom fajitát. Persze a sopaipillas nevű desszertről se feledkezzünk meg.


6. A távolságot órában mérik

A texasiak mindent órában mérnek. Amíg Kaliforniában azt mondják, hogy Los Angelestől San Francisco körülbelül 400 mérföldre van, addig Texasban mindenki tudja, hogy átvezetni az államon hosszában körülbelül 12 óra. Vagy San Antonio Austintól nem 80 mérföldre van, hanem körülbelül másfél órányi vezetésre. Vagy Houston 5 óra vezetésre van Dallastól. Sose kérdezd meg a texasiakat, hogy hány mérföldre van egy adott város, helyszín, vagy éppen bolt, mert a válaszuk az lesz, hogy fogalmuk sincs, mert nem a két lábon járó Google Térképek. Ők azt tudják, hogy mennyi idő alatt lehet A-ból B-be jutni, és kész.

7. A csillagos zászló 

Mindenen megtalálható az egy csillagot tartalmazó texasi zászló. Az állam lakói nagyon büszkék a zászlójukra, és ezt szeretik is előszeretettel kihangsúlyozni. Ugyanúgy használják logónak, bélyegzőnek a borítékokon, sőt még a házi grillen is szerepel. Azok közül, amit láttunk talán a legérdekesebb mégis a bolti macis mézre nyomtatott texasi zászló volt.

8. Pop

Miközben több államban is a szénsavas üdítőket sodának hívják, errefelé ugyanezeket csakis popnak nevezik. Teljesen mindegy, hogy valójában ez egy Coke (ami a Coca-Cola) vagy Pepsi, Mountain Dew, esetleg egy Dr Pepper, Texasban minden pop. Tehát ha ebben az államban jársz, és valaki megkínál poppal, akkor térjél ki rá, hogy milyen üdítőt is kérsz pontosan. Ha sodát kérsz, akkor pedig arra számíts, hogy sima szódavizet fogsz kapni.

9. Ma'am és Sir

Mindenkit “Ma’am”-nek vagy “Sir"-nek szólítanak, még a gyerekeket is. Ezért nem szabad megsértődni, ugyanis nem az ember korára céloznak. Emlékszem, amikor először Texasban éltem, akkor még csak 26 éves voltam, és kezdetben teljesen zokon vettem, hogy a szomszédunk mindig azt mondta nekem: "Yes, Ma’am”. A texasiak egyszerűen szimpla udvariasságból használják ezeket a megszólításokat. 

10. Amerikai foci

Bár szinte minden államban imádják az amerikai focit, de itt ez olyan nekik, mint másnak a vallás. Amint elkezdődik a futballszezon, a gimnazista cheerleader lányok hirtelen úgy néznek ki, mintha megnyertek volna egy lovagló versenyt. Őket hívják "homecoming mums"nak, és persze mint minden más, Texasban a fociszezon is nagyobb és jobb, a többi államhoz képest. Olyan szinten amerikai foci megszállottak, hogy a középiskolák futballpályái éppen annyira professzionálisak, mint például a Dallas Cowboysé. Ha valaki nagyon mélyen bele szeretne menni abba, hogy milyen is egy amerikaifutball-szezon Texasban, a Péntek esti fények (Friday Night Lights) és a Prérifarkas Blues (Varsity Blues) című filmek tökéletesen bemutatják.


A férjem imádta a texasi kirándulásunkat, és szinte azonnal beleszeretett ebbe a hihetetlenül egyedi államba. Nem is volt tovább kérdés, hogy azonnal költözünk, amint lejár március végén a lakásbérleti szerződésünk Kaliforniában. Nyolc évvel ezelőtt a fejemben meg sem fordult volna, hogy valaha is újra Texasban fogok élni és mostmár pedig közel 5 hónapja itt lakunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.