2015. december 6., vasárnap

Ha Karácsony, akkor csakis New York City

Isten hozott az Egyesült Államokban, a giccs, a pucc, a nagyzolás hazájában, ahol mindent lehet, mi szem-szájnak ingere, ami ízléstelen, csillogó és persze nem utolsó sorban hatalmas feltűnést kelt. Az USA-ban már-már hagyománynak számít, hogy a Thanksgiving (Hálaadás) követő nappal megkezdődik a Holiday Season. A Black Friday-től (Fekete Péntek) kezdve itt már minden csak a karácsonyról szól, mondják ezt ők fennhangon, úton-útfélen, de én ezt már most azzal megdönteném, hogy bizony rengeteg üzletben már szeptember utolsó hetében ki vannak rakva a karácsonyfák, a díszek és a különböző táncoló fenyők és éneklő mikulások annak ellenére, hogy még a Halloween is csak egy hónap múlva esedékes. De nem baj, mert “mi vagyunk Amerika és mi megmutatjuk a világnak”. 
A három állam közül, ahol eddig éltem, ez az egész puccparádé azt kell, hogy mondjam, New Yorkban a legnagyobb. Minden csillog-villog, zenél, táncol és csak a karácsonyról szól. Nincs olyan épület, ember vagy akár tűzoltóautó ami ne a karácsonyról szólna. Az üzletekben az eladók táncra perdülnek és bizony gőzerővel körbeugrálnak és éneklik teljes hangerővel Mariah Carey-től az All I want for Christmas is you című számot, rénszarvas aganccsal a fejükön. És bizony a családoknál is hagyománynak számít, hogy a karácsonyfát felöltöztetik a Thanksgivinget követő első hétvégén. Nekem ez lesz a negyedik karácsonyom az Egyesült Államokban, de számomra ez a mai napig még mindig csicsa, csilli-villi eltúlzott “azért is megmutatom, hogy én vagyok a jobb”-dolog.
Na de akkor melyek is a legkedveltebb és legcsillogóbb, leglátványosabb helyek a Holiday Season alkalmával New Yorkban? Tádááá, íme egy lista.
Első helyen szerepel természetesen a Rockefeller Center a karácsonyfájával és az ünnepi fényeivel. Ez a hely New York City leghíresebb turistalátványossága. Nem hiába, bizony a City ki is tesz magáért, hogy naponta emberek tízezrei menjenek el vásárolni, korcsolyázni vagy éppen csak fényképeket készíteni ide az ünnepek ideje alatt.
Második helyre tenném Fifth Avenue Department Stores-t és annak a minden évben a falra kivetített másfél perces videóját,amelyen táncos kislányok korcsolyáznak körbe-körbe, majd a végén egy hatalmas Happy Holiday-felirattal le is zárul a műalkotás. Ez a kisfilm 5 (!!!) percenként ismétlődik, napnyugtától folyamatosan, a Reszkessetek betörőkből megismert csilingelős karácsonyi zene kíséretében.
Nálam a harmadik helyen szerepel a Bryant Park, ahol hatalmas karácsonyi vásár veszi körül a jégpályát, és ahol bizony hosszú órákig kell sorba állni, ha valaki szeretne korizni egy kis ideig. De magáért az élményért megéri annak, akinek van kedve és persze tud is korcsolyázni. A Bryant Parkban szintén van egy hatalmas és csodaszépen, csillogósan felöltöztetett fenyőfa, amire helyenként egy-egy fagyöngy is el van rejtve. Sokan az itteni hagyománynak megfelelően odaállnak és “szabad a csók”-módjára csókolgatják egymást kortól és nemtől függetlenül.
Az én listámon a negyedik legcsillogóbb hely a 34. utcában található Macy’s Üzletház ünnepi dekorációja. Itt sem hagynak bizony alább a pompában, fényekben és karácsonyi zenékben. Nincs az üzletnek olyan pontja, ahová ha néz az ember, ne a K.A.R.Á.C.S.O.N.Y.T. látná. Nekem európai szemmel ez már túlzás, de mégis nagyon sokan vannak, akik ezt szeretik.
Végül ebben a felsorolásban ötödik, azaz utolsó helyre tenném a Brooklynban található Dyker Heights negyedet, ahol aztán tényleg megmutatkozik “az enyém akkor is csillogóbb és fénylőbb lesz mint a szomszédé”-jelmondat. Ebben a negyedben az ott lakók tényleg kitesznek magukért. Nem sajnálják az időt, de legfőképpen a pénzt, amit majd a villanyszámlára kell kifizetni, hogy bizony az ő házuk legyen a legfényesebb, a leglátványosabb és a leggiccsesebb. Évente turisták tízezrei mennek el ebbe a negyedbe, hogy fényképeket, videókat készítsenek arról, ami itt folyik. Kérdés, hogy azért, mert tényleg tetszik nekik vagy pedig mert annyira nevetségesen túl sok az egész, hogy évek múlva is ezen akarnak röhögni.
Persze a sort még hosszasan lehetne folytatni, főleg mivel New Yorkról beszélünk. Kismillió hely van ebben a városban, amiről még bizony oldalakat lehetne írni az ünnepek kapcsán (is). Én azért ragadtam ki ezt az öt helyet, mert számomra igenis ezek a helyek mutatják meg valójában, mi is a különbség az Egyesült Államok és Magyarország között. Maradjunk annyiban, hogy én megmaradok a szaloncukorral és szolid égősorral felöltöztetett karácsonyfánál, amit december 24-én délelőtt öltöztetek fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.