2018. október 21., vasárnap

2018 az ÉN évem!

Kicsivel több, mint 1 év telt el a legutolsó bejegyzésem óta. Azóta gyökeresen megváltozott az életem minden féle értelemben. 1 évvel ezelőtt még minden második hétvégén önkénteskedtem a Hungarian Culture Alliance - Magtárban Downtown Los Angelesben a konyhán. Eredetileg ez a hely a magyar közösség fenntartására jött létre azért, hogy együtt maradjanak a kint élő magyarok. Voltak itt koncertek, otthonról jöttek "sztárvendégek", voltak kisebb felolvasó- és beszélgető estek. Én a konyhán tevékenykedtem, ugyanis 3 fogásos magyar menüvel szolgáltunk mindig. Idén a rendezvények egyre jobban elmaradtak, elég kevés volt már. Ezen kivül egy évvel ezelőtt ugye egy adótanfolyamot kezdtem el, amelyet sikeresen még Hálaadás ünnepe előtt be is fejeztem.


Bár a 2 és fél hónapos tanfolyam alatt kitanultam az amerikai adóbevallás alapvető csinját-binját, és még állásajánlatot is kaptam, Januárban mégsem kezdtem el ezzel foglalkozni. Valahogy nem érdekelt annyira a dolog. Történtek még más (sokkal személyesebb) változások is, de erről majd egy másik posztban számolok be.

Idén Április közepén lejárt a garzon lakásnak a bérleti szerződése, amelyet már nem szerettem volna meghosszabbitani. Több oka is annak ellenére, hogy nagyon szerettem ott lakni. Végül is délebbre költöztem, Orange Countyba azon belül is Anaheimba. Itt élek végre 100%-osan boldogan már több, mint 6 hónapja. 


Nyár elején a Los Angeles-i magyarok Facebook csoportban egy pár (Travel with darlings) szállást keresett amerikai körutuk utolsó 3 éjszakájára, mielőtt vissza mennek a 2 hónapos utazásuk után Magyarországra. Mivel nálunk ("unk"?! hmmm igen, majd erről ahogy irtam egy másik posztban) van egy felesleges szoba, azonnal rájuk is irtam, hogy ide jöhetnek nyugodtan. 2 héttel ezelőtt meg is érkeztek. Egy hihetetlenül aranyos párossal ismerkedtünk meg és kötöttünk barátságot. A legfontosabb dolog pedig az, hogy ők voltak azok akik segitettek egy új munka projekt elinditásában.


Több, mint 4 éve forgott már a fejemben az a gondolat, hogy szeretnék otthonról online munkát végezni, de valahogy sosem tudtam hogyan is kezdjek a keresésnek neki. Tudtam, hogy mi az ami érdekel és tudnék is csinálni, de valahol lusta is voltam, hogy jobban utána járjak a dolgoknak. Szóval a fent emlitett páros mondta el nekem a titkot, hogy bizony ők is ezzel kerestek extra pénzt az elmúlt időszakban, és most már teljes munkaidőben csak ezzel szeretnének foglalkozni.

Az oldal lényege, hogy Freelancereket (szabadúszókat) keresnek. Az oldara "állitólag" nehéz bekerülni, nehéz megtalálni azokat a skilleket (készségeket), amelyekkel még nincs túltelitve a piac. Van aki első próbálkozásra bejut, de van akinek a tizedik alkalommal sem sikerül. A jó az, hogy annyiszor próbálkozhatunk, ahányszor csak szeretnénk. Nekem végülis második!! (bizony) próbálkozásra sikerült bekerülnöm. Az ember nem is gondolná, hogy azok a dolgok amelyeket a mindennapokban alkalmaz, mind-mind felhasználható skill ként.A sikeres Bio (bemutatkozás) leirásához nagyon sok blog található a Google-ön mind angolul, mind pedig magyarul. A legtöbb helyen azt olvasni, hogy ne legyen túl rövid de túl hosszú sem, de legyen lényegre törő. Valamint amikor egy munkára jelentkezünk, az se legyen túlságosan hosszúl. A legfontosabb dolgokat bőven elég beleirni. A munkáltató pedig majd eldönti, hogy válaszol-e vagy sem. 

Elő is lehet fizetni a havi tagdijra. Az igyenes regisztrálásnál az első időszakban én (nem tudom másnál mennyi van) 60 db "tokent" kaptam amivel összesen 30 db állásra tudok jelentkezni. 1 hónapos intervallumra adják a 60 tokent. Amennyiben 1 hét alatt elhasználjuk, várnunk kell amig az újabb hónap elkezdődik és újra van 60 db tokenünk. Amennyiben előfizetünk, kapunk 120 db tokent amivel már 60 db állásra tudunk jelentkezni, valamint a URL részt is tudjuk személyre szabottra formázni.

Találtam csoportokat a Facebookon, ahol lehet a friss regisztrálóknak segitséget kérni a már profiktól. Ugyanis az első review (referencia) nélkül elég nehéz megkapni az első munkát. A kérdéseimre irták többen is, hogy az első 2-3 hónapban semmilyen munkát nem kaptak. Nos, engem nagyon szerethetnek odafent, mert már a 2. napomon egy jelentkezésemre azonnal válaszoltak, majd egy teljesen hivatalos 1 éves munkaszerződés aláirása után a weboldal új Freelancer receptirója lettem. Bár túl sokat nem fizet, viszont kezdésnek az összeg számomra teljesen megfelelő valamint referenciának sem éppen a legutolsó. A munkaszerződésemben az is benne van, hogy köteles vagyok őket reklámozni.
Fontos tudni!! Az egyik ismerősömnek segitettem az oldalra felregisztrálni. Nos, amennyiben valaki felvesz egy munkára azt tudni kell, hogy a kifizetés az oldalon keresztül történik. És bizony nem is kevesett, hanem 20%-ot levonnak minden egyes kifizetés után. Az ismerősömnek elmondtam, hogy klienseket az oldalról lenyúlni nagyon veszélyes és az oldal üzenetküldő rendszerén még csak meg se próbálja. Nos, ő nem hallgatott rám. Üzenetben megirta a kliensnek, hogy olcsóbban megcsinálja a kivánt munkát, amennyiben őt PayPal-on, Venmo-n esetleg Zelle-n keresztüli átutalással fizeti ki. Tudni kell, hogy ezeknek az oldalaknak hihetetlenül jó szűrőrendszerük van. Az ismerősöm alig néhány órán belül kapott egy email-t amelyben közölték, hogy örökre ki van tiltva az oldalról. Azt, hogy más névvel és email cimmel próbálunk újra regisztrálni azonnal felejtsük el, ugyanis az adóinformációs résznél rögtön lebukunk. Az oldalon a kifizetés meg sem történik amennyiben az adóinformációs részt nem töltjük ki. Az oldal teljesen hivatalos és legális munkákat közvetit. A világ szinte bármely pontjáról tudunk egyébként regisztárlni és munkát keresni.

Az elmúlt napokban egyébként több klienstől is kaptam visszajelzést, de 2-3-ról sajnos kiderült, hogy scam-ek voltak. Az oldal ezeknek a szűrésében is nagyon jó egyébként, mert tiltólistára teszi ezeket a felhasználókat is. Szóval bátran ajánlani tudom az oldalt mindenkinek, aki kedvet érez arra, hogy kipróbálja a tehetségét. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.