2020. június 18., csütörtök

Viva Las Vegas az újranyitás után


 A múlt hétvégén a férjemmel Las Vegasban töltöttük a hétvégét, hiszen közel 3 hónap után Amerika Játszótere végre újra "megnyitott". Legalábbis a város úgy reklámozza magát, hogy újra nyitott. Ugyanúgy, mint bárki más, mi is már alig vártuk, hogy végre kimozdulhassunk, és most a vegasi árakhoz képest viszonylag elég olcsón lehet szobákhoz jutni, még az elitebb szállodák körében is, bár az igen magas ($39/éjszaka) resort fee-t sajnos még igy sem akarják elengedni. Több ismerősünktől hallottuk akik korábban egy évben többször is jártak Las Vegasban játszani és a szállodákban mint játékosok be vannak regisztrálva, hogy kaptak kaszinóktól 2-3 éjszakát is teljesen ingyen, csak menjenek. Igy végül is a $49/éjszaka(+ resort fee) csábitásának mi sem tudtunk ellen állni. De azt amit tapasztaltunk, még minket is ledöbbentett. 


Ha valaki meghallja azt, hogy Las Vegas, akkor szerintem nem túlzok ha azt mondom, hogy azonnal a fények, a tömeg és a szerencsejáték jut legelőször eszébe. Nos, Las Vegas most üres. Ok, nem teljesen kihaltak az utcák, de egy Vegasi forgalomhoz képest kong az ürességtől.Tömeg még igy, az olcsó szobák ellenére sem volt a hétvégén. Sőt, Péntek és Szombat éjjel este 10 óra után már autók és emberek szinte alig voltak kint az utcán. 



A kaszinóknak kb. a fele nyitott meg 2 héttel ezelőtt, a másik fele néhány belül tervezi a nyitást és abban biznak, hogy a Július 4-i hétvége ismét fellenditi valamennyire a kaszinók bevételét annak ellenére, hogy egyelőre külföldi turisták nem jöhetnek. A nagyobb kaszinók közül amelyek most nyitva vannak az MGM, Caesar, Bellagio, Flamingo, Cosmopolitan, de ezeken belül is inkább csak az éttermek és a játékos részek. A kaszinókban és hotelekben található üzletek közül jóformán még egyik sem, vagy pedig nagyon limitált nyitva tartással vannak.



Ami nagyon megdöbbentett minket, az a social distancing és a maszk hiánya. Las Vegasban a maszk használata csak a kaszinók alkalmazottainak kötelező, de egyébként csak annak kell hordania, aki úgy érzi. Mi kb. az emberek 5-10%-án láttunk maszkot. Ami a social distancing-et illeti, az egyáltalán nincs. Bár mindenhol ki van irva, és a földön is felragasztott lapokkal jelzik, de szinte senki és sehol nem tartja be. A játékgépek között nincsenek székek kihagyva, és ha valaki feláll egy géptől, mi szinte sehol nem láttuk, hogy ment volna egy alkalmazott és azt letörölte volna. Plexi falat a legtöbb kaszinóban a rulett és a kártya asztaloknál láttunk az osztó és a játékosok között. 




Minden kaszinóban kb. 10 méterenként láttunk kézfertőtlenitőt kirakva, de egyedül az MGM kaszinó volt az, ahol külön kézmosót, ingyen maszkokat és ingyen kesztyút tettek a kaszinó kellős közepére. A Caesar kaszinóban pedig a WC-ben az egymás melletti csapokat nem lehet használni, amit én pl. személy szerint teljesen értelmetlennek tartok, hiszen a Caesar kaszinó az egyik hely az, ahol az éttermekben az asztalok között nincs social distancing és asztal kihagyás, de a WC-ben az egymás melletti csapok le vannak zárva.




Meglepő módon egyedül az In-N-Out gyorsétteremben láttuk, hogy nem 1, hanem 2 asztal is ki van hagyva a vendégek között, és 2-3 percenként egy alkalmazott járta körbe az étkező részt és törölte le a székeket és az asztalokat. Sehol máshol, pláne nem a kaszinók éttermeiben ilyet és ehhez hasonlót nem tapasztaltunk. Nyilván még tömeg sincs, a kaszinókban sem voltak sokan, sőt látványosan üresek voltak a játék gépek és több kártya és rulett asztal is le volt zárva. 



Amit egy kicsit viccesnek találtunk, az a két Caesar szobor a kaszinóban. Mind a két szoborra 1-1 maszkot helyeztek fel.



Aki már volt Las Vegasban az tudja, hogy micsoda élet szokott itt lenni. És látva a nagy kaszinókat teljesen sötéten, bezárva, nagyon ilyesztő látvány volt. Már csak abba szörnyű belegondolni, hogy hány ezer ember maradt teljesen munka nélkül csak ebben a városban, és vajon ki tudja mikor lesz újra minden a "régi"?

Találkoztunk egy Las Vegasban taxis ként dolgozó magyar ismerősünkkel is, aki szintén emlitette, hogy ő nem hiszi, hogy ez év végéig Vegas visszanyerné a régi formáját. Ugyanis a show-k nem mennek, és ki tudja hány fog teljesen megszűnni, hiszen ha csak 50-100 ember lehet bent egyszerre, az nem éri meg a show működtetését, mert nem hoz annyi bevételt, amennyit kellene. Ezen kivül a vegasi élet 50%-át a bulizó fiatalok teszik ki, akik a pool party-kon szoktak lenni, valamint a Fremont Street-en Downtown Las Vegasban. Bár a Fremont Street megnyitott és pár DJ és játszik már, de ugye közel sem azt lehet tapasztalni, mint amire számitottak. A szállodák medencés partijai pedig még egy jó darabig nem lesznek biztosan megtartva. 

Nyilván igy, hogy a szállodák olcsóbban (vagy teljesen ingyen) ajánlanak szobákat valamint, hogy elég lazára veszik a social distancing fogalmát, elég sok belföldi turistát fog ide vonzani az elkövetkező hónapokban, hiszen 50%-át érdekli a virus az embereknek, a másik 50% pedig hazugságnak gondolja. De az, hogy ez hosszú távon mennyire fog a Kaszinó Város fenntartásához hozzájárulni, az csak hónapok múlva fog kiderülni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.