2020. március 18., szerda

Egy új évtized kezdete...

Számomra a 2020-as év hihetetlenül jól kezdődött, Január végén végre zöldkártyás lettem és a férjemmel elkezdtük tervezni a nyári utunkat haza Magyarországra. Sosem gondoltam volna, hogy friss zöldkártyás ként majd nem fogom tudni kihasználni a lehetőséget, és végre 8 év után újra haza látogathassak. Ugyanis jelen állapot szerint nagyon kevés esélyt látunk arra, hogy Augusztus elején haza fogunk tudni menni. Sajnos ahelyett, hogy arról irnék bejegyzést, hogy végre eljutunk a férjemmel Rosaritoba, Mexicoba arról kell irnom, hogy mi miként is éljük meg ezt a hihetetlen állapotot, amit leginkább egy rémálomnak tekintek és alig várom, hogy valaki felkeltsen belőle.

Én a Dél-Kaliforniában található Orange County-ban tapasztalható helyzetről tudok helyi szemmel beszámolni, és csak bizonyos boltokról, ahova járok, valamint amit látok, tapasztalok az utcán haladva.



Kb. 1 hónapja elkezdtem pénzkereseti lehetőség ként a Shipt/Instacart nevű app-ekkel dolgozni. A lényege az, hogy valaki a bolti bevásárlási listáját az app-en leadja, én pedig bevásárolok és házhoz szállitom. 1 hónappal ezelőtt még teljesen jól működött a dolog, de amint a múlt héten az Egyesült Államok Elnöke bejelentette, hogy Európából csakis kizárólag amerikai állampolgárok jöhetnek vissza, mondhatni elszabadult a pokol. 




WC papirt és kézfertőtlenitőt már Február közepétől nehézkes volt kapni, de határon való belépés korlátozása után az emberek őrültek módjára elkezdtek mindent felvásárolni, amivel a boltok nem birtak lépést tartani. Az elmúlt 1 hétben szinte teljesen kirültek a nagyobb boltok (Target/Smart&Finals/Ralph's/Vons/Albertsons/Stater Bro's). Én az app-ek segitségével ezekbe a boltokba járok, igy ezekről tudok csak beszámolni, de ahogy ismerősöktől hallottam, a többi boltokban is nagyon sok probléma volt.

Sajnos egy bolt sem volt ennyire felkészülve egy ilyen időszakra, igy nagyon hamar kiürült minden tartalék készlet és amint utánpótlást kaptak, az azonnal el is fogyott. Kb. 1 hétbe telt, hogy a boltok végre belássák, hogy ez igy nem mehet tovább és limitálni kell, hogy ki miből mennyit vehet. Igy jutottunk el oda, hogy 2020 Március 16-tól WC papir, papirtörlő, baby popsitörlő, a pelenka, szappan, kézfertőtlenitő (amikor éppen van), hús, tojás mindenki csak 1-et kaphat, és mindezért sorba is kell ám állni.




Én múlt hét Csütörtök óta ma láttam először újra banánt, tojást, tegnap pedig végre darált húst is kaptam, de abból is csak kisebb tálcával vehettem. Bár én '86-ban születtem és nem emlékszem mi volt otthon a rendszerváltás előtt, de a szüleim és ismerősök elmondása alapján, teljesen úgy érzem magamat, mintha újra a '80-as években lennénk, amikor is sorba kellett állni amikor jött a banán és mindenki csak egy kicsit kaphatott. 





Ma már végre láttam én is több boltban, hogy újra kezd feltöltődni az árukészlet, de limitálva van, hogy 1 személy mennyit vásárolhat. 

Tegnap óta vettem észre azt is, hogy egyre kevesebb ember jár bevásárolni, egyre kevesebben vannak a boltokban. Múlt hét Péntek-Szombat-Vasárnap nagyon sok ember volt az üzeletkben. Amikor először megláttam az üres polcokat, szó szerint majdnem elsirtam magamat, mert nem hittem el, hogy 2020-ban ide jutottunk el. Annyira sokan voltak az üzeletkben, hogy szinte egy tűt nem lehetett elejteni, ma már éppen csak lézengenek és több a dolgozó mint a vásárló. A mai nappal egy új szabályt is bevezettek, a legtöbb bolt reggel 8 órakor nyit és reggel 8 és 9 között csak a 65 év felettieket és a bármilyen rokkantsággal rendelkezőeket engedik be vásárolni. 9 óra után pedig bárki bemehet, de ugyanúgy sorba kell állni a WC papirért és társaiért. 

Nagyon sok probléma van egyébként a boltok website-jával is, hiszen online azt mutatja amikor valaki rendel, hogy x y dolog kapható a boltban, igy persze megrendelik. De amikor én oda megyek és elküldöm a fényképet az üres polcról, akkor fel vannak háborodva, hogy "de hát a website szerint kapható". Sajnos ilyenkor én vagyok az, akin csattan az ostor és próbálom a lehető legtürelmesebben elmagyarázni, hogy én aztán tényleg nem tudom, hogy a bolt miért nem frissiti a website-on, hogy mi az ami elérhető a boltban és mi az ami nem.

A pozitiv dolog az, hogy az itt élők egyre komolyabban veszik a "Mindenki maradjon otthon" dolgot, hiszen a Kaliforniára egyáltalán nem jellemző üres utakat járom 2 vásárlás és házhoz szállitás között. Félelmetesen üresek az autópályák. Ahol máskor reggel 6 és 9, valamint délután 3 és este 7 között szó szerint lépésben lehet haladni, most teljesen olyan érzés keriti el az embert, mintha a Walking Dead cimű sorozatban szerepelne. Viszont ennek köszönhetően végre tiszta levegőt szippanthatunk be és eltűntek a vastag szmogfelhők is Los Angeles és vonzáskörzetéből.


Az, hogy én a másoknak való bevásárlást meddig fogom csinálni attól függ, hogy meddig engedik majd meg, hiszen egyelőre most jelen helyzetben nekem ez az egyetlen bevételi forrásom, a férjem pedig otthonról dolgozik. Természetesen folyamatosan odafigyelek arra, hogy a lehető leghigiénikusabban vásároljak, folyamatosan használok fertőtlenitő kendőket és amikor csak tudom megmosom a kezemet. Tegnap éjfél óta Orange County-ban is bezártak minden szórakoztató helyiséget, egyedül a boltok és gyógyszertárak lehetnek nyitva, de azok is röviditett nyitvatartással. 

Szerintem nyugodtan kijelenthetem bármelyikünk nevében, hogy kivánom minél előbb érjen véget ez a rémálom és térjen vissza minden a megszokott kerékvágásba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.