2021. február 19., péntek

Bevásárlás Amerikai Módra

     Az Instacartról először akkor hallottam, amikor még a Petcoban dolgoztam. Sorra jöttek a vásárlók és mondták, hogy az Instacarnak dolgoznak és segitsek már megtalálni nekik néhány terméket, mert ketyeg az időzitőjük. A harmadik, vagy talán negyedik ilyen alkalom után megkérdeztem, hogy mondják már el nekem mi az az Instacart. Tudom, Google és YouTube a barátaim, de munkaidőben nem nyomkodtam a telefonomat, mire pedig végeztem, ki is ment a fejemből, inkább csak arra koncentráltam, hogy minél előbb otthon lehessek a 8 órás műszak után. 


    Az egyik ilyen "Instacart shopper" igy végül elmagyarázta, hogy ők mások nagy, vagy éppen kisbevásárlását csinálják meg az app-en keresztül és azt viszik a megrendelőnek házhoz. Ezután már kicsit jobban utána néztem a dolognak, elkezdtem a YouTube-on videókat nézni, hogy tulajdonképpen hogyan is működik és mi is ez.

    A Shipt és az Instacart hasonló telefonos applikáció, mint az Uber, DoorDash, AmazonFlex, vagy éppen a Postmates. Nagyon egyszerűen működnek. Letöltöd a telefonodra és beregisztrálsz. Én az Ubert nem szeretem, mert nem szeretem amikor idegen emberek beülnek a kocsimba és éppen a ketchupot öntik ki, vagy az üditőt. A DoorDash és a Postmates szokott szintén bevásárlást csinálni boltokban, de ők inkább éttermekből való kiszállitásra fókuszálnak. Az AmazonFlex pedig Amazon Prime, Amazon Fresh és Whole Foods kiszállitást csinál. Nekem a legjobban az Instacart és a Shipt tetszett meg, mert nem kell rohanni, kapkodni. 


    Az Instacartra be regisztráltam még 2019 Decemberében (ekkor még nem hallottam a Shiptről), de várólistára tettek. Jött egy email, hogy köszönik szépen a jelentkezésemet, de most épp elég "Shopper" van a környékemen, de majd szólnak ha ismét lesz felvétel. Úgy voltam vele, hogy végül is ráér a dolog, mert van munkám, amit egyébként nem szerettem. A Petcoba hatalmas reményekkel és célokkal mentem, de sosem gondoltam, hogy egy nagy csalódás és kihasználás lesz a vége. Részmunkaidős ként voltam hivatalosan bejelentve, de heti 35-38 órákat dolgoztam. Ez a fizetés szempontjából nem is hangzana rosszul, de ugye mivel hivatalosan csak részmunkaidős voltam, igy nem kaptam semmilyen juttatást. A boltvezető nagyon meg volt velem elégedve hiszen nagyon gyors, megbizható és preciz munkaerő voltam, 4 hónap alatt 2x is elő lettem léptetve, aztán 2020 Január végén mégis elváltak az útjaim a Petcotól. A volt főnököm azóta egyébként már 5 alkalommal is felhivott telefonon és megkérdezte, hogy nem szeretnék-e visszamenni hozzájuk a Petcoba, de mindig elutasitom, mert jobb nekem a rugalmas munkaidő ugyanannyi pénzért, valamint a pletykálkodó, dolgozni nem akaró 17-20 éves kollégák között sem éreztem jól magamat.

    Na de térjünk is vissza a bevásárlásra. Január végén miután vége lett a munkaviszonyom a Petcoval, először csak átmenetileg, de elkezdtem különböző applikációkat keresni a telefonomon és igy akadtam rá a Shiptre. Gyorsan ki is derült, hogy a Shipt tulajdonképpen az Instacart ikertestvére, csak kevesebb boltban lehet vele bevásároltatni. Oda is be regisztráltam, ott is várólistára kerültem. De csodák csodájára alig 5 napon belül jött is az email, hogy töltsem ki az adataimmal a jelentkezési oldalt, és amennyiben a background check (megnézik, hogy nem vagyok-e bűnöző, nem voltam-e elitélve ittas vezetésért stb) tisztán jön vissza, kezdhetek is dolgozni. Hamar meg is jött a válasz email, hogy nézzem végig az online okatást és utána akár azonnal is kezdhetek, a bankkártyát pedig pár napon belül postázzák. Minden ilyen app-nek van bankkártyája azért, hogy ha a vevő nem fizette ki előre online amit kért, akkor a shopper a boltban tudjon fizetni. De az app előre jelzi, hogy kell-e pénztárba menni és fizetni, vagy már ki van fizetve és a vevőszolgálatnál csak átnézik egyeznek-e a termékek a bevásárló kocsiban és az app-en a lopást elkerülve. Bizony, sajnos ilyenre is sokszor sor került már ahogy hallottam a dolgozóktól.


Tavaly Február első hetében el is kezdtem a Shiptel dolgozni. Eleinte féltem tőle nagyon, mert sok rossz kommentet is olvastam csoportokban róla, valamint mikor megláttam, hogy mennyit fizetnek, elkeseredtem. Viszont hamar rá is jöttem, hogy ezek az app-ek ugyanúgy működnek, mint amikor valaki pincér ként dolgozik, magyarul a borravalóért dolgozunk. Viszont egy szép összegű borravalóért meg is kell dolgozni. A megrendelővel folyamatosan kommunikálni kell, ha valami éppen nincs készleten akkor fel kell ajánlani egy hasonló, de más márkájú terméket neki, vagy pedig ő mondja meg, hogy mit is kér. Ha valakinek egy shopper többször is vásárolt már és a vevő mindig 5 csillagot ad, akkor az app algoritmusa egy idő után összepárositja a shoppert és a vevőt, ami több szempontból is jó. Nekem az elmúlt 1 év alatt kialakult vevőköröm lett, minden héten nagyon szép magas borravalókat kapok tőlük, ismerjük már egymást, megbizunk egymásban, sokszor már magamtól tudom, hogy mire cseréljem ki a hiányzó terméket.


    De persze van a fekete leves is, amit még a legelején meg is tanultam. A Shipt ha a vevő pontozási része 4.7 alá esik, akkor megszünteti a munkaviszonyt a shopperrel örökre. Ha az On-time rating, vagyis, hogy a megadott időben pontosan vidd ki a megrendelt árut 80% alá esik, szintén megszünteti a Shipt a munkaviszonyt örökre. Mindent időre kell kivinni a megrendelőnek. Viszont ezeket a pontozásokat tökéletesen tartani sem egyszerű, hiszen amikor sokan vannak a boltokban, vagy valamit sokáig tart megtalálni, azzal eléggé el lehet csúszni időben. Én ezért szoktam mindenhova hamarabb menni, mint ahogy elő van irva. Ehhez is kellett jó néhány hónap mire kitapasztaltam. Az Acceptance Rate egyedül az, ami miatt nem kell félni, hogy elvesziti a shopper a munkáját. Az csak azt mutatja, hogy az app által felajánlott vásárlások közül mennyit fogadott el a shopper amig online volt.

    De Március közepén jött a pandémia, és a Shipt egészen Augusztusig felfüggesztette a pontozási rendszert, hiszen rengeteg áru hiánycikk volt, a vevők pedig a shoppert hibáztatták. Sajnos nagyon sokan nem akarták megérteni, hogy egy Shipt shopper ugyanúgy megy a boltba bevásárolni, mintha a vevő magának tenné. Az más kérdés, hogy a boltok nem frissitik az árukészletüket online, hogy mi kapható a boltban és mi nem.

    Ahhoz is kellett pár hónap mire kitapasztaltam, hogy melyik vevő ad borravalót és melyik nem. Apartman komplexumokba például tavaly Május óta nem vagyok hajlandó kivinni semmit. Megtapasztaltam, hogy 10 lift nélküli apartmanban élő közül 8 fog rendelni 2-3 zsugor vizet, 15 kilós macskaalmot, 2-3 karton 12-es üditőt és még nehezebbnél nehezebb dolgokat. Végülis logikus, mert nem neki kell felcipelnie, hanem valaki más megteszi és egészen az ajtajáig viszi. A legnagyobb probléma az, hogy ez a 8 ember legtöbb esetben vagy nem ad borravalót, vagy $1-$2 borravalót ad azért a nehéz munkáért, amit a shopper megcsinált neki. Sajnos többször jártam igy, és ahogy a Shipt Facebook csoportokban olvasom, minden shopper igy jár. Úgyhogy én már több mint 8 hónapja csak olyan bevásárlásokat vállalok el, amelyeket családi házakhoz kell vinni.


    A Shipt és az Instacart is úgy vannak kialakitva, hogy a shopper előre látja mit és mennyi mindent kell venni. A Shipt app-en előre látni lehet a cimet is, ahova ki kell majd vinni a megvásárolt árut. Az Instacart app-en igazából csak következtetni lehet, mert egy térképet lehet csak látni, és ha ránagyit a shopper a térképre, akkor látja, hogy ha kis kocka akkor családi ház, ha nagyobb téglalap, akkor apartman épület lesz. De pontos cimet csak akkor mutat az Instacart app, amikor végzett a shopper a vásárlással és megnyomja a GPS gombot.

    Megmondom őszintén, hogy én nagyon megszerettem a Shiptet, és mivel mindig ugyanazokba a boltokba járok, igy az ott dolgozókkal is ismerjük már egymást és ez nagy segitség akkor, ha valami nincs éppen a polcon, de hátul a raktárban van. 

    Az Instacarttól egyébként tavaly Március közepén kaptam emailt közel 3 és fél hónapos várakozás után, hogy felvettek és küldik a bankkártyát. Összesen talán 4-5 bevásárlást csináltam az Instacarttal csak, mert nekem a Shipt rendszere jobban tetszik. A Shiptnek szerintem a Vevőszolgálata is jobb, mint az Instacart-é. Ha elakadok a fizetésnél például, mert a kártya nem működik akkor azonnal tudok telefonálni és segitenek. Az Instacarnál szinte lehetetlen bárkit is elérni, vagy ha sikerül akár az app chat-jén akár telefonon, nem igazán segitőkészek.

    Azt még azért tudni kell, hogy aki egy ilyen app-en rendeli meg a bevásárló listáját, és valami például akciósan van a boltban, az nem lesz akciósan az app-en keresztül. Valamint, jóval többet kell fizetni is az app-nek, mint amennyit a boltban fizetett volna magának. Különböző extra költségeket kell kifizetni, mint például szerviz költség, kiszállitási költség, és még van pár extra amit felszámolnak ezek az app-ek. És ezen felül adják még a borravalót, van aki kézpénzben, van aki az app-en keresztül. 

    Ezekkel az app-ekkel egyébként mint magánvállalkozó lehet dolgoni, saját maga után kell az adót mindenkinek fizetnie. A fizetést pedig a Shipt minden Pénteken utalja a bankszámlára, az Instacart pedig Kedden. Az Instacart-nál van úgynevezett "Fast pay" ami azt jelenti, hogy amit az adott napon keresett a shopper, azt pár dollár ellenében azonnal a bankszámlájára kérheti. Ezt egyébként igérte a Shipt is, hogy idén Januárban bevezetik, de eddig még nem történt meg. 

    Igazából elég sok változáson mentek át ezek a "Gig app-ek", mert az elmúlt évek során Kaliforniában nagyon sok Uber, DoorDash, Instacart stb. dolgozó elkezdte perelni ezeket a cégeket, hogy nem alkalmazott ként vannak tekintve és bérezve. Ezért a tavalyi választások során volt egy Proposition 22 pont is, amire lehetett szavazni. Mivel igennel nyert, ezért itt Kalifornia államban ezek az app-ek most már kötelesek minden megtett mérföldért 30 centet fizetni, kötelesek megemelni a kifizetéseket úgy, hogy az elérje a minimum órabért, valamint baleset biztositást fizetni arra az időszakra amig valaki éppen dolgozik. Egyelőre ez csak itt Kalifornia Államban lett bevezetve, de nekem van egy erős gyanúm, hogy 1-2 éven belül kiterjesztik majd országos szintűre. 

    Mi a férjemmel Március végén költözünk Texasba, és a Shiptezést fogom ott is folytatni a tanulás mellett. Nagyon fog hiányozni a már jól kialakult és megszokott vevőköröm, de egy jobb és szebb jövő miatt most megtesszük ezt a lépést, és elköltözünk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.