2021. augusztus 15., vasárnap

Modern Vadnyugat Hangulat Texasban

 Texas közepén található a Hill Country, melynek több városát is német telepesek gyarmatosították még az 1800-as évek közepén, és ebből kifolyólag nagyon sok német nevű település található itt. Több város is megtartotta a német hagyományokat és épületeket. New Braunfelsben minden év októberében Wurstfestet, Fredericksburgben pedig Oktoberfestet szoktak tartani. De New Braunfels városa ezen a rendezvényen kívül még a Gruene történelmi városnegyedéről is híres, mely mágnes ként vonzza a turistákat. 

A Gruene-ről készített videómat erre a linkre kattintva tudjátok megnézni.


New Braunfels körülbelül fél úton található San Antonio és Austin városa között. A Gruene városrész egy tökéletes célpont azok számára, akik szeretnének egy kis modernkori vadnyugati hangulatba csöppeni, amely a német kultúrával ötvöződik. A városrész sétálható, egyáltalán nincs szükség autóra ha ott járunk. Több száz éves épületekkel találkozhatunk amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogatnak érdekességeket. 

Íme 10 dolog, amelyet mindenképp próbáljon meg megnézni és kipróbálni az, aki erre jár.

1) Ebéd vagy vacsora a Gristmill nevű étteremben



Egy biztos, hogy a Gruene tele van jobbnál jobb autentikus éttermekkel, de egyik sem olyan ikonikus, mint a Gristmill. A több száz éves épület közvetlenül a Guadalupe folyó partján helyezkedik el, és a terasz részén csodálatos kilátás nyílik a folyóra. Az étterem étlapján mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb fogást a hamburgerektől kezdve, az igazi Texas BBQ-n át egészen az egyszerű salátáig.

2) Táncos este eltöltése a Gruene Hall-ban



A Gruene Hall egy több mint 200 éves faépület, amely a városrész közepén helyezkedik el, közvetlenül a Gristmill étterem mellett. A nyári estéken a country zenét kedvelő emberek itt nagyszerűbbnél nagyszerűbb country zenét játszó fellépőkkel találkozhatnak. A Gruene Hall-ba belépőt nem kell fizetni, a bár közvetlenül a bejáratnál található, ahol csak kézpénzzel lehet fizetni. Szintén a bejáratnál több híres country zenész fényképével találkozhatunk, akik korábban felléptek itt. Többek között Merle Haggard és Willie Nelson. Ha valaki erre járna biztos lehet benne, hogy a a helyiektől megtanulhatja az igazi texasi táncolást.

3) Antikváriumok látogatása



A Gruene-ben több antikvárium is található. Amennyiben valaki szereti a régiségeket, biztos lehet benne, hogy talál olyan üzletet, amely a számára legmegfelelőbb. A legtöbb ilyen üzletben lehet találni kincseket az 1800-as évek végéről is. A két legnagyobb antikvárium a Gruene Antique Co és a Black Swan Antiques. Ebben a két üzletben órákat el lehet tölteni nézelődéssel.

4) "Tubing"-olás a Guadalupe folyón


Több államban is szeretik a folyókon való "tubing'-olást, amely nem más, mint hatalmas úszógumikon való csordogálás a folyón. A texasiak imádják a tubingot, amelyről korábban készítettem egy részletes videót is, melyet erre a linkre kattintva meg tudtok nézni. Csak úgy, mint a város több pontján, a Gruene-ben is lehet úszógumikat bérelni (vagy akár a sajátunkat vinni), majd amikor egy bizonyos szakasz végéhez értünk a folyón, egy busz hoz vissza a kiinduló ponthoz a Gruene-re, amelyért nem kell külön fizetni. 

5) Pekándió kóstolása a Great Texas Pecan Company üzletében



Texas, pekándió, édes ízek. Kellhet még ennél több? Az üzlet óriási választékkal rendelkezik, és ha valaki úgy érzi nem tud dönteni, nyugodtan lehet mindegyik fajtából kóstolót kérni teljesen ingyen. A leghíresebb ízesítések közé tartozik a toffee, sós-karamellás, és számos fűszeres pekándió. A cég legnagyobb büszkesége az, hogy csakis texasi pekándiót árulnak, nem importálnak egyáltalán. 

6) Ikonikus "Gruene General Store" meglátogatása



Az ikonikus épület belülről egy 1950-es évekbeli fagyizóra emlékeztet amint belépünk az ajtón, hiszen egy kis pult van kialakítva rögtön a bejárat mellett, ahol főzött fagyit majszolgathatunk. Ha valaki ide betér, akkor készüljön fel arra, hogy akár több órát is eltölthet az üzletben, ahol több száz texasi szuvenírt találhat és mire mindent alaposan végignéz. 

7) Borkóstolás a Grapevine borászatban


Nagyon kevés olyan borászattal találkozhatunk Texasban, amelyben lehetséges a borkóstolás. A Grapevine borászat viszont nem csak, hogy megengedi a borkóstolást, de mindezt ingyenesen lehet tenni annyi féle borból és csapolt sörből (igen, sört is főznek!) amennyit csak szeretne a kóstoló. Persze mindezért cserébe az üzlet tulajdonosa elvárja, hogy legalább egy pohár bort, vagy sört meg is vegyünk, és azt a kerthelységükben üldögélve elfogyasszuk.

8) Eltölteni egy éjszakát a Gruene Mansion Inn-ben



Az 1872-ben épített épületben eléggé borsos áron lehet kivenni egy szobát, már ha éppen sikerül foglalnunk, hiszen nagyon népszerű. Az épület több melléképülete arra emlékezteti az erre járó turistákat, mintha éppen valahol Németországban barangolnának, valamint a szobák berendezései is német mintára vannak kialakítva. A szálloda a városrész központjában található, tökéletes séta távolságra minden látványosságtól.

9) Elmenni egy western hangulatú piacra a Gruene-n


Helyi árusok minden hónap harmadik szombatján western hangulatú vásárt szoktak tartani, ahol lehet lehet venni házi készítésű lekvárt, kenyeret, mézet, kézműves tárgyakat és mindenféle vásárfiát, ami szem-szájnak ingere. Ezzel nem csak, hogy házi készítésű dolgokhoz juthatunk, de ráadásul a helyi kisvállalkozókat is támogatjuk ha vásárolunk tőlük.

10) Margarita fogyasztása a Cantina Del Rio-ban



Természetesen nem maradhat el egy jó kis Margarita sem, a Cantina Del Rio mexikói étteremben, amelyet a texasziak a legjobb Margaritának szavaztak meg itt Texasban. Hiszen nincs is jobb egy kis salsa, queso és taco mellett egy hideg Margarita elfogyasztásánál a kellemes nyári estéken, miközben élő zene szól a néhány méterre található Gruene Hall-ban. 

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.