2015. szeptember 1., kedd

Mit is eszünk Amerikában?!

Most egy elég érzékeny témát fogok boncolgatni, amire szerintem bőven lesz hideg és meleg a nyakamban egyaránt. Én amikor 3 évvel ezelőtt kijöttem, közel egy hónapig alig birtam bármit is megenni, ugyanis Amerikában MINDEN édes. A hústól kezdve, a felvágotton keresztül egészen a kenyérig, de sok esetben még a zöldségek is, amelyeknek egyáltalán nem kellene. Nekünk otthon van jószágunk (azért irom igy, mert ez a gyűjtőneve) és én úgy nőttem fel, hogy apukám mindig mondta hogy ő nem tudja megenni a bolti csirkét, disznót vagy tojást, mert "tápos ize van" (legalábbis ő igy fogalmazott). Sosem értettem hogyan is érti ő ezt mindaddig, amit ide nem költöztem.


A Walmart (vagy másnéven ahogy hivni szoktuk az "amcsi Tesco) Amerika egyik legolcsóbb üzletlánca. Az üzletben mindent ugyanúgy képzeljünk el, mint otthon a Tescoban. Szinte még az bolt elrendezése is ugyanaz. Itt mindent kedvezményes áron tudunk megvenni, a gyümölcsök hatalmasak és élénk szinűek, talán sokkal élénkebb a szinük mint annak valójában lennie kellene, és az év minden napján kapható az összes gyümölcs. Persze, export-import tudjuk, tudjuk. Vagy inkább mégsem?! Nos, ebbe inkább nagyon mélyen nem merülök bele hiszen nekem nincs se biológus, se semmilyen kutató végzettségem, de gondolom a génkezelt ételekről és gyümölcsökről már mindenki hallott. Bizony-bizony ezek az élénk szinek, és a méretek megkérdőjelezik jócskán az import szó eredetiségét.



A Walmartban nem csak a gyümölcsök néznek ki érdekesen, hanem még a hús is. Ahol én lakom abban a Walmartban csak előre csomagolt húst lehet kapni, de szerintem van olyan ahol lehet hentespultból is kérni. Én személy szerint bármennyire is olcsó, semmi pénzért nem vennék a Walmartban húst. Valójában amióta Amerikában vagyok, szinte nem is eszek húst, szerintem ha 20 alkalommal ettem az elmúlt 3 év alatt, akkor még sokat is mondok. Nem vagyok vegetáriánus, de valahogy nem kivánom egyáltalán, hiszen még a szaga is más.




A Walmart (de itt nyugodtan beszélhetünk a többi diszkont üzletről is mint pl. a BJ's, Target, Costco stb.) hatalmas ellentétje a Trader Joe's valamint a Whole Foods Market. Ebben a két üzletben szinte csak organikus termékeket kapunk, bár a kenyér ezekben az üzletekben is nagyon sok cukrot tartalmaz.


Ezekben az üzletekben már nem igazán találkozunk disztkont árakkal. Sőt, talán nyugodt szivvel mondhatom, hogy a Whole Foods Market nagyon is túl van árazva. Ebben az üzletben 50 dollárból senki nem fog bevásárolni nemhogy egy hétre, de még 2 napra sem. Viszont az üzletlánc a hatalmas árakért cserébe garantálja nekünk, hogy nem fog semmilyen káros anyag a szervezetünkbe kerülni a náluk vásárolt termékekből.



A Whole Foods Marketben tudunk poundra (amit mi otthon úgy mondunk, hogy kilóra) venni különböző magvakat, csokikat, száritott gyümölcsöket, és igy talán egy kicsit olcsóbban jövünk ki, mintha az előre bedobozolt verziót vásároljuk meg. 


Itt nem találkozunk vákum csomagolt hússal, itt csak "friss" termékek vannak (legalábbis ezt mondják ők). Nagyon drága a hústermék, viszont állitásuk szerint csakis farmon, mindenféle táp hozzáadása nélkül, csakis kizárólag fűvel és lucernával, kukoricával stb.  etetett marha, disznó vagy csirkehúst kapunk. A hús szine is teljesen egészségesnek, frissen vágottnak tűnik a Walmartban csomagolttal összehasonlitva.



Talán a Trader Joe's valamivel olcsóbb, mint a Whole Foods Market, de még ez sem garancia arra, hogy 100-150 dollár alatt megúszunk egy pár napra elegendő bevásárlást. Ezekben az üzletekben is lehet kapni a testápolástól kezdve az étkezésen keresztül egészen a tisztitószerekig mindent, de csakis kizárólag mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül, temészetes alapanyagokból készült termékeket. 

No, de akkor hol is vásároljunk, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon?! Én mivel hatalmas állat- és környezetvédő vagyok, alapból nem vásárolok olyan termékeket amelyeknek a gyártója Palmolive, Johnson&Johnson, Henkel vagy Colgate, ugyanis köztudott tény, hogy ezek a cégek állatkisérleteket hajtanak végre. Mivel én is spórolok (nem is kicsit) általában a tisztitó és tisztálkodószereket nagytételben veszem meg vagy a BJ's-ben (ami olyan mint otthon a Metro), vagy éppen a Walmartban. Húst vásárolni egyáltalán nem szoktam. Ami a zöldség- és gyümölcs dolgot illeti, szerintem a legjobb ha elmegyünk egy Farmer's Marketre, ami az otthoni piacnak felel meg. Itt őstermelőktől tudjuk közvetlenül megvenni az adott zöldséget, gyümölcsöt, sok esetben kaphatunk házi sajtot, mézet és tojást is, valamint még a pénztárcánk is jól jár, ugyanis szinte potom összegért jutunk hozzá ezekhez a termékekhez.

Én azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megveszi az édességet, vagy a mirelitet magának, nézze meg alaposan a hátoldalon feltüntetett listát, hogy miket tartalmaz az adott termék. Mindig anyukám szavai jutnak erről eszembe, hogy ne feledjük, olcsó húsnak hig a leve!














3 megjegyzés:

  1. San Franciscoban be van tiltva a Walmart. Mindenhol lehet merget enni vagy piacra, Co-op okba menni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. San Francisco bakancslistás nálam, mindenképp lecsekkolom ha ott járok! :) Egyébként gondolkodom a vegetáriánus dolgon, hiszen már nagyon régen ettem húst...

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.