2015. augusztus 23., vasárnap

Hogyan is keressünk okosan munkát az Egyesült Államokban?!

Nagyon sokan azért félnek elindulni külföldre, mert tartanak attól, hogy nem találnak munkát. Többen csalódottak, mert az "ismerősök" vagy azt szokták mondani, hogy "nekem sem segitett senki" vagy pedig megadnak 1-2 website-ot, de lényegében nem magyarázzák el, hogy hogyan is kell egy olyan bemutatkozó szöveget irni, amire választ is kapnak. Én most megmutatom az USA-ban legismertebb és leggyakrabban használtakat.


Az egyik ilyen legismertebb oldal a www.craiglist.com. Ez leginkább egy mindenes oldal. Itt lehet hirdetni bármit és bármilyen hirdetést is találni. Lehet házat, kocsit, de még társat is lelni, valamint több munkahirdetés is található. Az oldallal nagyon kell vigyázni, mert rengeteg csaló van rajta. Egy idő után az ember már kapásból szűri a spameket, de akinek még új a dolog azoknak ajánlanám, hogy ha pl. olyan álláshirdetést talál amire azt válaszolják vissza, hogy "mi még nem vagyunk ott de vásárolj be nekünk mire mi oda érünk, elküldjük neked a csekket" stb. ezeknek nem szabad bedőlni. Nagyon sokan sok pénzt is ajánlanak. Ahová az van irva, hogy babysitting ASAP $35/óra, azokra azonnal felejtsük el, hogy jelentkezünk. A craiglisten ha megvan adva a pontos cim, hogy hol van a munkahely (pl. éttermeknél) akkor már le tudjuk szűrni, hogy az állás valószinűleg létező dolog, és személyesen kell odavinnünk az önéletrajzunkat. Ugyanigy az oldal többi részénél is figyelnünk kell nagyon alaposan.


Másik ilyen nagyon sokat használt oldal a www.monster.com. Ezen az oldalon a szaktudásunknak megfelelően tudunk állást keresni és esetleg még munkaadód is, aki talán szponzorál minket a munkavállalói vizumunk megszerzésében. Erről az oldalról több információt megadni sajnos egyenlőre nem tudok, én még nem  használtam.


Több ismerősöm is talált már munkát a www.taskrabbit.com oldalon. Ennek az oldalnak a lényege, hogy más helyett elvégzi az ember a bevásárlást, takaritást, egyéb apróbb dolgokat. Erről az oldalról is csak jó visszajelzéseket hallottam, én még nem próbáltam.


Személy szerint én a legjobban www.care.com oldalt részesitem előnyben. Nagyon sok ismerősöm nem szereti, mert nagyon ritkán válaszolnak vissza. Ez tény, valóban nagyon kitartónak kell lennünk, és nem szabad válogatnunk az állások között, hogy erre, vagy erre én nem jelentkezek. Mindenre jelentkezni kell, és előbb vagy utóbb, de válaszolni fognak. Ezen az oldalon találunk például babysitting, special needs (testi vagy mentális beteg gyerekek-felnőttek), idősgondozás, személyi asszisztens vagy éppen takaritás munkát.



www.sittercity.com lényegében teljesen ugyanaz, mint a care.com. Ha végignézzük a hirdetéseket, szinte teljesen ugyanazok a személyek szoktak mind a két oldalon hirdetni. A jelentkezések után a válaszokra nagyon alaposan figyeljünk oda. Ennél a két oldalnál se hagyjuk figyelmen kivül amit az első bekezdésben a craiglist-nél jelen lévő spam-ekről irtam. Soha senkinek semmilyen személyes információt ne adjunk ki magunkról ezeken az oldalakon. Én minden oldalra más-más születési dátummal jelentkezem fel, sehol nem adom meg a valós adataimat. 

A jelentkezéseknél arra figyeljünk, hogy mindig azt irjuk le, amit mi is szivesen kapnánk, mint munkaadó. Több ismerősömtől hallom, hogy nem szoktak választ kapni egy jelentkezésre sem. Én a jelentkezéseknél mindig lényegre törő vagyok, vagyis a több kevesebb. A következő szöveget szoktam irni, amire általában 10-ből 6 alkalommal választ is kapok:
"XY vagyok Z éves magyar lány akinek több mint 3 év tapasztalata van ezen és ezen a téren amelyekről kiváló referenciákkal rendelkezem. Türelmes, barátságos és vicces személy vagyok aki vállal minden felelősséget. Remélem, hogy hamarosan találkozunk."
Ezeknél a jelentkezéseknél arra ügyeljünk, hogy mindig több évet adjunk meg munkatapasztalatnak, mint amennyi valóban a hátunk mögött van, hiszen a munkaadó is azt szereti, ha nem egy kezdővel van dolga. Nyugodtan hazudjunk, hiszen referenciának az esetek nagy többségében úgyis mindig valamelyik ismerősünk telefonszámát fogjuk megadni, aki úgyis a legszebbeket és a legjobbakat fogja rólunk mondani.

A tisztánlátás kedvéért megjegyezném, hogy ezeken a website-okon nem cégek szoktak hirdetni és általában kézpénzben való kifizetés történik. Tehát mielőtt bármilyen félreértés is történne, a fentebb leirt jelentkezés és referencia nem elegendő egy nagyobb multihoz való bekerüléshez, de étterembe, babysitternek vagy akár takaritani tökéletesen megfelel. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.