2017. szeptember 23., szombat

California Dreaming 4.

Mint azt már korábban is irtam, elkezdtem újra tanulni. Egy úgynevezett "tax preparer" tanfolyamra járok minden Kedden és Csütörtökön este 6-tól 9-ig. Ez egy 6 hetes tanfolyam amelyet ha sikeresen elvégzek, akkor jövő Januártól bármelyik Tax office-ban (ahol az adóbevallásokat készitik) el tudok vele helyezkedni, és én is adóbevallást fogok csinálni. Maga a kurzus ingyenes, csak a 4 db könyvet kellett megvennem ami összesen $160-ba került, melyből sikeres záróvizsga esetén $50 visszajár.


Kaliforniában 4 db tankönyv van, ugyanis Kalifornia államban van úgynevezett "State tax" is, tehát egyel több adóbevallást kell kitölteni. De pl. Florida államban a barátnőmnek csak 3 tankönyve van, mert Floridában nincs "State tax". A piros könyvben csak üres formanyomtatványok vannak, valamint van egy online gyakorló program amelyen a könyvben szereplő személyek különféle adóbevallásait kell elkésziteni. Vizsgázni csak az vizsgázhat, aki az összes online adóbevallást hibátlanul megcsinálta.


Amikor először megláttam a 4 könyvet, nagyon megijedtem, hogy bár folyékonyan beszélem a nyelvet, mégis vajon mennyire fog ez nekem menni főleg igy munka mellett. Annak idején Magyarországon a Jogi egyetemet is munka mellett csináltam hétvégente és bizony nem volt könnyű, ezért már némi gyakorlattal indultam neki a tanfolyamnak. Mondanom sem kell, hogy kellemes meglepetés ért. 

Az osztályban összesen hatan vagyunk, ebből rajtam kivül egy külföldi van, aki orosz származású, a másik négy csoporttárs amerikai. Teljesen vegyesek vagyunk, van köztünk ázsiai származású, van fekete bőrszinű, van dél-amerikai családból származó, szóval teljesen vegyes vágott vagyunk. Van aki tanár, van aki programozó, van aki Uberezik.


Az oktatás szinvonala az, amire bár fel voltam készülve, hiszen többen is mondták már nekem, hogy itt könnyebb sokkal tanulni, mint Magyarországon, mégis megdöbbentett, hogy mekkora különbség van. Mindig is elég nehezen vettem rá magamat a tanulásra, mert a tananyag olyan nyers és száraz volt, igy hatalmas megfeszitésembe került a lecke megirása. Nos ez itt teljesen másképp működik. Az oktatás és a könyvben szereplő anyag teljesen emberbarát. Jó formán az ember szájába rágják az anyagot, ahogy anyukám mondta mikor kicsi voltam. Ha odafigyelünk az órán, akkor otthon a házi feladathoz elég csak egyszer átfutni az anyagot, de volt olyan, hogy át sem kellett néznem. A házi feladatok 95%-a IGAZ/HAMIS válaszokból áll, nagyon kevés kitöltős rész van. Állitólag a vizsga is ilyen formában lesz majd, valamint a vizsgán lehet használni a könyvet. Igen, ezen én is elcsodálkoztam, de ha megengedik akkor miért is ne használná az ember?!

Tehát eddigi véleményem az itteni tanulásról csak pozitiv. Azt nem mondom, hogy alacsonyabb szintű az oktatás szinvonala, inkább azt mondom, hogy otthon jobban megkövetelik a tananyagot és gyorsan ledarálják a száraz anyagot. Itt a 3 órát észre sem lehet venni úgy elszalad, mert annyira családias és baráti környezetben folyik, szinte egy beszélgetés az egész tele példákkal. Nyilván ez nem egy főiskolai vagy egyetemi szintű kurzus, inkább hasonlitanám egy OKJ-s tanfolyamhoz aminek a végén kapunk egy tanúsitványt és egy regisztrációs számot amellyel el tudunk helyezkedni. De ezek után már egyre jobban várom, hogy végre majd jövőre a főiskolát is elkezdjem, mert most nagyon bele lendültem a tanulásba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.