2019. október 7., hétfő

Élet a Petcoban

Amikor elkezdtem gondolkodni, hogy hogyan is kellene tapasztalatot szereznem "állatgondozás" terén, többféle variáció is eszembe jutott. Gondoltam, hogy esetleg állatkerben kellene állást keresnem, de utálom az állatkerteket. Nem szeretek oda járni, sajnálom őket bezárva látni. Pedig tudom, hogy sok állatfajt sajnos a kihalás veszélyeztet, valamint ők már fogságban születtek és nem is tudnának a vadonban élni, bennem mégis valami féle sajnálat van irántuk. 

Ekkor jött az ötlet, hogy ha már állatkert nem, akkor legyen kisállat kereskedés, ahol van állatorvos is, valamint örökbefogadás. A Petcoról tudtam, hogy itt sajnos nem csak kifejezetten állatokkal lesz dolgom, hanem a vásárlókkal is. De mi is igazából az én dolgom a Petcoban?


Az én feladatom a kisállatokról (is) gondoskodni, vagyis megetetni őket, kitakaritani az akváriumokat, és megbizonyosodni arról, hogy nem betegek. Nyilván nem vagyok állatorvos, igy nem tudom megállapitani, hogy ha beteg egy állat, de betegségre utaló jeleket lehet rajtuk látni. Pl. kevesebb táplálkozás, mozgáshiány, letargia, hasmenés. Amikor ilyet tapasztalok, akkor hátra kell őket vinnem egy úgynevezett "Wellness room" nevű helyiségbe, ami el van zárva a vásárlók elől. Itt tartjuk a betegnek vélt állatokat 1-2 napig, ahol megfigyeljük őket óránként, hogy esznek-e, mozognak-e rendesen, valamint van-e még hasmenés. Amennyiben ezek továbbra is fent állnak, igy valamelyik dolgozó azonnal elviszi a betegnek vélt állatot az állatorvoshoz.


És, hogy milyen kisállatokat árul a Petco? Halak (a mi üzletünkben csak édesvizi halak vannak, de másik városban lehet kapni sós vizi halakat is), hüllők (kigyók, gyikok, kaméleonok), tarantullák, egerek (kigyók etetésére, de árulunk fagyasztott egeret is), hörcsögök, csincsillák és tengeri malacok. Árulunk még tücsköket is kicsi, közepes és nagy méretben, a gyikok és kaméleonok etetésére. Ezeket a tücsököket 3 különböző (méretük miatt) műanyag hordóban tároljuk tojástartókkal. Amikor valaki jön venni tücsköket (napi szinten legalább 20-an jönnek), akkor a tojástartók és egy nagy tölcsér segitségével tudjuk őket összeszedni. Ezen kivül minden hétvégén örökbefogadás is van nálunk, amikor is különböző állatmenhelyek önkéntesei hozzák be az üzletbe a cicákat, nyulakat és kutyusokat amit bárki örökbe fogadhat. Valamint, minden második hétvégén állaorvosi szolgáltatást is igénybe lehet venni időpont foglalás nélkül. Egyszerűen csak besétálhat bárki és igénybe veheti a szolgáltatást. Valamint található még nálunk kutyakozmetika is. 

A Petco is csinál kisállat örökbefogadást, amely a hét minden napján folyamatosan van. Nagyon sokan megveszik a halakat, hörcsögöt, tengeri malacot, majd pár nap, hét után visszahozzák őket különböző okok miatt. Sokan nem kérik vissza a pénzüket, hanem a Petconak adományozzák a kedvencüket, igy mi pedig örökbe fogadásra kináljuk. Ilyenkor az akváriumokra ki is irjuk, hogy ezek a kisbarátok szerető gazdikat keresnek.


Hogy szeretem-e a munkámat? Azt az időt amit az állatokkal töltök nagyon. A nehezebb része a vásárlókkal van. Sokszor be kell állnom a pénztárba, és ilyenkor van az, hogy eszembe jut miért is szokott sok pénztáros olyan flegma és mogorva lenni. Aki már dolgozott bármiféle ügyfélszolgálati munkakörben, annak gondolom nem kell elmagyarázni, hogy milyen sok féle embertipus és temperamentum létezik. És igen, nagyon sokszor megtépázzák annak az idegszálait, aki segiteni próbál. A legtöbbször az van, hogy bejönnek tanácsot kérni, hogy milyen ételt adjanak az állataiknak. A Petcoban csakis tartósitószer- és hozzáadott adalékanyagtól mentes, egészséges kutya- és macskatápot és konzervet, valamint hüllő- és kisállat eledelt adunk el. Sok vásárló teljesen fel van háborodva, hogy miért nincs a megszokott és olcsóbb áru a polcokon és nehezen tudják megérteni, hogy ha valami egy embernek ártalmas, akkor az a szeretett kiskedvenceiknek is az lesz. Ilyenkor van az, hogy tanácsot kérnek, hogy melyiket is válasszák, de a végén sosem fogadják meg a tanácsot. A pénztárnál fizetéskor is szoktak cifrákat alakitani, amit most nem ecsetelnék, mert nekem, mint egy állatkereskedésben dolgozónak ezt egy szép nagy mosollyal kell torelálnom. De maradjunk annyiban, hogy kell ehhez a részhez bőven türelem.




Vannak ám érdekes és tök jó fej vásárlók is. A legtöbben a kutyájukkal vagy a cicájukkal jönnek vásárolni, de akadnak, akiknek másféle házi kedvencük van, és bizony elhozzák őket magukkal. Általában megengedik, hogy a kezünkbe vegyük őket, vagy éppen csak megsimogassuk. Akik állatokkal jönnek be, azok mindig jófejek és viccesek.

Egy dolog azonban mégis van, ami a Petcoban, mint munkahelyben mégis zavar. Sajnos, mint a legtöbb multinál, itt is az a legfontosabb, hogy minél több profit legyen, és igy kevesebb ideje marad az alkalmazottnak az állatokkal való foglalkozásra. Ennek ellenére, egyelőre nagyon szeretek itt dolgozni, mert rengeteget tanulok az állatokról, a táplálkozásukról, az egészségükről, ami mind elengedhetetlen a jövőmre való előre lépéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.