2015. április 28., kedd

5 dolog ami teljesen más az USA-ban mint Magyarországon

Mindenki tudja, hogy az országok között óriási különbségek vannak, nehéz sokszor hasonlóságot találni. Én most néhány különbséget emelnék ki Magyarország és az USA között, amit nem biztos, hogy mindenki tudott.

1) Amikor gyalogos ként a zebrán kelünk át Magyarországon zöld jelzésnél, az itt fehér szinű ként jelenik meg. Ez, ha emlékezetem nem csal Magyarországon úgy működik, hogy a zöld gyalogos jelzés kezd el villogni kb. 15 másodpercig, majd átvált piros gyalogos jelzésre. Itt a tilos egy összezárt tenyérként látszódik és az villog, majd a piros tenyeret látjuk mindaddig amig újra át nem lehet menni a zebrán.


2) Az Egyesült Államokban van egy iratlan szabály, amit bizony mindenki betart, bármelyik államban is legyen az illető. Ez pedig a következő. Ha egy épületben mozgólépcsőn utazunk, mindig a mozgólépcső jobb oldalán kell állnunk, teljesen mindegy, hogy lefelé vagy felfelé haladunk. Ez mind azért van, mert vannak akik sietnek és igy a bal oldalon akadálymentesen lehet közlekedni.
3) Amikor az iskolabusz viszi vagy éppen hozza haza iskolából a gyerekeket és megáll az út közepén, mindkét oldalán egy-egy stop táblát kinyitva, a teljes gépjármű forgalomnak le kell állnia (a szemből jövő forgalmat is beleértve) mindaddig, amig a busz be nem zárja a két oldalán lévő Stop táblát és újra el nem indul.
4) Az Egyesült Államokban minden nagyobb városban van tömegközlekedés. Én nem igazán voltam még olyan nagy városban ahol busz ne lett volna. Ami a buszmegállókat illeti, minden várost ugyanaz jellemez. A buszmegállók szó szerint 200 méterenként vannak elhelyezve. Nevetségesnek hangzik, de tényleg igy van. Az itt élő emberek nagyon lusták. Tisztában vannak vele, hogy gyalog sokkal gyorsabban elérnék a céljukat, de inkább képesek 15 akár 30 percet is várni a buszra csak azért, hogy azt a 200 métert ne kelljen legyalogolniuk. Persze nagyon sokszor hasznos a busz, én is azzal szoktam közlekedni amikor nagyobb távokat kell megtennem, de iszonyat lassú.
5) Utolsó bejegyzésnek hagytam az egyik legérdekesebb dolgot. Az Egyesült Államokban nem használják vezetésnél a jobb kéz szabályt. Ha egy olyan útkereszteződésbe érünk ahol nincs jelzőlámpa, akkor minden irányból érkező gépjárműnek van egy Stop táblája és a kereszteződésben való áthaladás érkezési sorrendben történik. Számomra ez volt a legmeglepőbb dolog amikor megérkeztem.

Remélem hasznos információkkal tudtam szolgálni azoknak akiknek szándékában áll egyszer a USA-be ellátogatni. Ezen 5 pont segitségével talán már nem fog senkit akkora hatalmas nagy kultúrsokk érni.
1 megjegyzés: