2015. augusztus 5., szerda

Te voltál már kinai étteremben?

Nem tudom ki hogy van vele, de én személy szerint kinai kaját eddig még csak a mi európaiak által ismert szokásos módon ettem. A jól bevált szezámos csirkét, bourbon csirkét, rizst, tésztát és társait. Ma délután szerencsém volt egy igazi, valódi kinai étterembe eljutni és úgy enni a "kinait" ahogy azt ők teszik.


Számomra nagyon meglepő volt az, hogy mindenki előtt ott volt egy főzőlap. A kinai ismerősöm mondta, hogy ez mind azért van, mert nyersen fogják az ételt kihozni és mindenki azt válogat össze amit szeretne, és magának főzi majd meg az előtte lévő főzőlapon helyet foglaló kis fazékban. Mivel a személyzet is kinai volt valamint én és a barátnőm is most jártunk először ilyen helyen, igy a rendelést a kinai ismerősünkre biztuk.



Amint Yoko felvette a rendelést mondta, hogy menjünk el a folyosó végén található pulthoz, ahol a szószok találhatóak, és válogassuk össze magunknak, hogy milyen szószba szeretnénk majd a már általunk megfőzött ételt mártogatni. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere.


A kihozott tálon minden volt, inyenceknek megkóstolni kötelező! Volt rák, tinthal, polip és mindenféle tentegri herkentyű, rizstésza, kukorica, különböző kinai zöldségek, mini virsli, csirkemell, valamint a kép jobb oldalán lévő szalonnára emlékeztető dolog pedig nem más, mint sertés hús volt. Ezeket mindenki magának összeválogatta, és az előtte lévő kis lábasba beledobálva megfőzte.


A már megfőtt ételt pedig a magad által összeválogatott szószokba mártogatva pálcikával megetted. Én nem tudok (sajnos még mindig) pálcikával enni, pedig próbálkozom, próbálkozom, igy villával fogtam hozzá.


Merőben más izvilág ez igy, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Bár gondolom azt mindenki tudja, vagy legalábbis sokan, hogy az általunk ismert kinai kaják azért a mi szájizünk szerint vannak elkészitve. Javaslom mindenkinek, ha mód van rá, akkor látogasson el egy valódi kinai étterembe, és ismerje meg az ázsiai kultúrát.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.