2015. augusztus 13., csütörtök

Hogyan pakolj okosan költözéskor!

Egy költözésnek a fejfájás állandó velejárója. Teljesen mindegy, hogy csak a másik utcába, vagy másik országba költözünk, az mindig hatalmas stresszel és kimerültséggel jár. A lakóhelyünktől való búcsúzás mellett a pakolás nehézségei okozzák mindig a legnagyobb problémát. Az ember hajlamos mindig azt gondolni, hogy nincs is sok cucca, de költözés során döbbenünk rá, hogy mennyi felesleges dolgot vagyunk képesek felhalmozni, és azt hónapokon, éveken keresztül tárolni megfeledkezve arról, hogy nekünk ez is van. Aztán mikor a kezünkbe akad pakoláskor, már nem is nagyon emlékszünk rá, hogy valójában mi is volt az oka annak, hogy mi ezt a valamit megtartottuk.



Én most újra költöztem. Amikor az ember egy olyan vándormadár életmódot él mint például én, akkor egy idő után szépen lassan a saját hibájából tanulva rájön, hogy mi is az amit megtarthat, és mi az ami azonnal kuka. Legalábbis azt hittem én, hogy tanultam a saját hibámból. Tévedtem. Amerikába 3 évvel ezelőtt összesen 1 darab bőrönddel érkeztem Floridába. Külföldön az ember sajnos hajlamos beleesni a "vásárlási lázba" ugyanis külföldön a márkásabb termékekhez az itteni fizetéshez viszonyitva sokkal olcsóbban juthat hozzá az ember, mint Magyarországon. Sikerült az első másfél évembe nekem is beleesnem. Szépen megnőtt a ruhatáram, majd amikor Texasból New Yorkba költöztem csak vakartam a fejemet, hogy most akkor hogyan tovább, ugyanis az állandó melegből költöztem vissza a négy évszak városába, ráadásul Novemberben. Mivel nem voltak téli ruháim, igy egyszerű volt a selejtezés. Amióta New Yorkban éltem, próbáltam visszafogni magamat, és nem vásárolni semmit, hiszen volt éppen elegendő ruhám. Hébe-hóba vettem persze amit nagyon muszáj volt, de  nem vittem túlzásba. Legalábbis a mostani költözésemig ezt hittem. Most ismét vakartam a fejemet, hogy mi legyen. Mi az ami jön velem, és mi az ami itt marad.



A legnehezebb dolog egy költözéskor az a tárgyaktól való megválás. Nekem is nehézséget okozott megválnom némely darabomtól. De mivel tudtam, hogy mi az a mennyiség amit magammal akarok vinni, igy muszáj volt rávennem magamat a szelektálásra.
  1. A legfontosabb dolog, hogy általában azért költözünk, mert egy új, egy jobb életet szeretnénk kezdeni. Tehát ha igy döntöttünk, akkor NE cipeljük magunkkal a múltunkat, mert ameddig azt visszük, bizony folyamatosan emlékeztetni fog rá és nem fogunk tőle tudni megszabadulni. 
  2. NE ragaszkodjunk tárgyakhoz! Megtanultam, hogy minden tárgy pótolható. Pólót, nadrágot, fehérneműt a legkevesebb pénzből tudunk venni. Ha nem vagyunk divatmániások, akkor akár hosszú hónapokon keresztül is tudunk ugyanazokban a darabokban járni. Egyébként is minek kell nekünk minden napra új ruha? Gondoljunk bele, hogy mi az a munka, amit dolgozni fogunk. Ha olyan munkahelyünk lesz ahol egyenruha van vagy pedig egy állandó öltözet mint például a takaritásnál, akkor egyértelmű a dolog, hogy a munkahelyre nem kell ruhát viselnünk. Nyilván ezzel nem azt mondom, hogy munkaidőn kivül ne legyünk csinosak, de meg lehet a módját találni annak is, hogy ezt a problémát kiküszöböljük. Senki nem fog minket leszólni, ha már látta rajtunk egyszer ugyanazt a ruhát. Ne legyünk már sznobok.
  3. Gondolkozzunk el azon, hogy milyen éghajlatú helyre költözünk. Ha tudjuk, hogy például az állandó nyárba megyünk, akkor feleslegesen ne vigyünk bundakabátot, csizmát és vastag pulóvert. Ellenben legyen nálunk 5-6 póló, pár rövidnadrág, papucs és fürdőruha. Vagy ha olyan helyre megyünk ahol folyamatosan hűvösebb van, akkor megint egyértelmű a dolog. Ha mégis melléfognánk, akkor még mindig ott van a ruházati bolt, ahol azonnal szert tudunk tenni a megfelelő öltözékre.
  4. Nyilván mindenkinek van olyan kis ajándéktárgya, kabalája amit szülőktől, barátoktól kapott az elmúlt évek során, és azt cipeli magával mindenhova. Igen, nekem is vannak, bár leginkább már csak voltak. Nyilván, ha egy miniatűr dologról van szó, az elfér a kistáskánkban, de a nagyobbakkal már gondban vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy például kaptunk egy plédet ajándékba 2 évvel ezelőtt. Ezt a plédet az elmúlt 2 évben hányszor is használtuk? Egyáltalán elővettük a bőröndből? Nem? Nos, akkor minek vigyük magunkkal tovább? Nyilván persze számunkra kedves emberektől kaptuk, de nem a tárgy miatt lesz valaki számunkra kedves. Ha eddig nem vettük hasznát, ezek után sem fogjuk.
  5. Ha végre sikerült kiszelektálnunk mindent és elférünk a bőröndünkben, akkor ugye itt maradt a rengeteg holmi. Na de mit is csináljunk vele? Hova tegyük? Hiszen innen elmegyünk, itt nem tudjuk tovább tárolni. Én személy szerint jótékonykodni szoktam. Amikről tudom, hogy maradnak, azokat el szoktam vinni a legközelebbi olyan gyűjtőhelyre, ahol a rászorulóknak gyűjtenek ruhaneműket, játékokat és minden olyan dolgot, ami egy élethez szükséges. Mert amig mi megengedhetjük magunknak, hogy majd az új életünkben új ruhákkal, tárgyakkal ruházzuk fel magunkat, addig mások a mi levetett darabjainknak fognak úgy örülni, mintha most vették volna ők is a boltban.
Mint láthatjuk, a költözés bizony nem egyszerű dolog. De ha a fentebb emlitett pontokat betartjuk, az bizony nagyban megkönnyitheti a dolgunkat a pakolás során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.