2015. augusztus 19., szerda

Miért éppen Florida?!

Több, mint 3 évvel ezelőtt Floridába érkeztem először, de az Észak-Florida, Daytona Beach volt. Nagyon utáltam ott élni, és utálattal hagytam ott a várost egy év után. Abban az egy évben amig ott laktam a többi magyartól, akik már évek óta Amerikában vannak mindig azt hallgattam, hogy aki elmegy Floridából, egy idő után mindig visszajön. Nem értettem, hogy ugyan miért is akarna bárki ebbe a nagyon unalmas államba visszajönni? Nos igy, ennyi utazgatás után rájöttem a titokra.


Az elmúlt évek során elég sok államban megfordultam, találkoztam a lehetőségekkel, ismerősökre, kapcsolatokra tettem szert. Valójában már annyi sok szaron keresztül mentem, hogy tudom nem kell félni az ismeretlentől, csak elég kitartónak kell lennünk ahhoz, hogy elérjük a céljainkat persze nem mellékesen azért illik tudni az angolt is, mert nyelvtudás nélkül valóban nem fogunk 5-ről a 6-ra jutni. Na de Florida miért is jobb, mint a többi állam?!


Kezdjük azzal, hogy Floridában azért mindig meleg van. Bár télen kell egy vékonyabb kabát, vagy pulóver, de megfagyni nem fog senki. Mondjuk én most jóval lejjebb vagyok, mint 3 évvel ezelőtt, most már nagyon közel vagyok a trópusokhoz és az Egyenlitőhöz, szóval nem tudom itt egyáltalán szükségem lesz-e majd télen a pulóverre, majd meglátjuk. 


Bár már a korábbi bejegyzéseimben leirtam, hogy miért volt jó kimozdulni New York Cityből, hogy mennyire feltűnően kevés ember van a városon kivül, Floridában még ettől is kevesebben vannak. Az utakon kifejezetten nincs forgalom, valamint ezen felül az autósok nagyon figyelnek a biciklisek és a gyalogosok épségére. Arról nem is beszélve, hogy mennyire lassan közlekednek az autók. Nem hiába mondják, hogy Florida a nyugdijasok állama, itt minden, de tényleg minden a bevásárlástól kezdve, az ügyintézéseken keresztül egészen a forgalomig iszonyatosan lassan történik.




Bár még Florida másik oldalán, a Mexikói-öböl partján nem jártam, de Florida alapból egy mocsaras, lápos, csatoránkból felépülő Állam. Még ha nem is az Óceán partján élsz, akkor is valamilyen vizhez biztos, hogy közel vagy. Florida a jó időn és a lassúságon kivül még egy valami miatt vonza nagyon az embereket. Egy nagyon élhető államról beszélünk. Alacsonyak az adók, ami azt jelenti, hogy ez a bolti bevásárlásainkkor is bizony meglátszik rendesen. Pláne, ha egy olyan helyről jövünk, mint New York City. Persze itt sincs kolbászból a kerités, itt sem vágják hozzá csak úgy az emberhez a munkát és a boltban a termékeket, de ha az ember elég ügyes és rafinált, akkor azért szépen tud haladni előre. Bár Daytona Beachen sem éltem annyira nagyon rosszul, de abban a városban nem éreztem azt a lehetőséget amit most itt Miami mellett megkaphatok. Nyilván közhelyként hangzik, de igy több, mint két évvel a Floridába való visszaköltözésem után már teljesen másképpen látom a dolgokat, látom azokat a lehetőségeket, amiket akkor, ott nem tudtam.



Floridában is rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra csak úgy, mint bármely másik államban. Sokszor szükségünk van autóra, de ha nem vagyunk túl lusták, akkor nyugodtan használhatjuk a tömegközlekedést. Ha megtanuljuk a menetrendet, akkor nem kell túl sokat várakoznunk a buszra és könnyen eljutunk A-ból B-be, persze jóval lassabban, mintha autóval mennék. Én viszont mivel már éltem Floridában igy tudom, hogy biciklivel is nagyon könnyen, és sokszor jóval gyorsabban eljutok a célpontomba, mint autóval. Valamint a biciklit a buszok elején el tudjuk helyezni, igy ha már fáradtak lennénk tekerni, akkor is igénybe vehetjük a tömegközlekedést. Vehetnék egy kocsit, mert megtehetném, de egyenlőre úgy vagyok vele, hogy ennyi testmozgás kell, valamint a vezetés sem a szivem csücske.

Azt, hogy meddig maradok Floridában, az jövőre bizom, nem tervezek előre. Szeretek utazni, innen is amikor csak tehetem menni fogok, tervbe van véve egy hátizsákos túra is, de azt majd a télen szeretném megcsinálni, ugyanis akkor már nem lesz ilyen nagy a hőség. Florida egy trópusi állam, főleg a déli része, ahol már egészen más élővilággal találkozhatunk, mint az északi felén. Én a jövőben ezzel az élővilággal szerenék leginkább majd megismerkedni, ugyanis eddig még csak az Általános Iskolában tanult Környezetismeret órán találkoztam ezzel a környezettel. Újabb izgalmas kalandoknak nézek elébe. :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.