2015. május 17., vasárnap

Hasznos Tippek Az Újonnan New York City-be Érkezőknek

Amikor másfél évvel ezelőtt megérkeztem New Yorkba voltak olyan lényeges dolgok, amelyekről nem tudtam, igy a hónapok folyamán fokozatosan tanultam meg lépésről lépésre mindent, hogy mi és hogyan is működik a városban. Bevallom őszintén, hogy a mai napig kapok olyan információkat, amikről korábban fogalmam sem volt.


Amint megérkezünk New York Citybe az első dolgunk az legyen, hogy vegyünk egy 7 napra szóló "unlimeted" vagyis korlátlanul felhasználható metró kárytát. Az ára $31, viszont 7 napon keresztül korlátlan mennyiségben használhatjuk a buszokon és a metrókon egyaránt. Ezt a kártyát megvehetjük autómatából is, amelyeket minden metró megállóban találunk. Lehet kézpénzzel és bankkártyával egyaránt fizetni. Amennyiben ilyen automatából vesszük meg, minden esetben a vásárlás végén a géptől kérjünk blokkot a tranzakcióról. Ezt a kártyát megvehetjük egy, az MTA (a helyi BKV) dolgozójától is. Őket szintén minden metrómegállóban megtalálhatjuk. Valamint újságos standokon és néhány kisboltban is szokták árusitani, de ezt mindig egy tábla jelzi, hogy árulnak-e. A metrókártya mellé mindenképpen az imént emlitett MTA dolgozótól kérjünk egy ingyenesen kapható New York City Subway Map-et. Ez egy, a New York Cityt teljes egészében átfogó metróhálózat térképe. Csak első ránézésre tűnik bonyolultnak, hamar meg lehet tanulni.


Ha valaki friss és meleg ételt szeretne enni amivel még jól is lakik, valamint aránylag elég olcsónak is számit, akkor javaslom, hogy az utcán elhelyezett arab árusok kocsijáról vásároljanak. Ők ott helyben a szemünk előtt készitik el nekünk a falafelt, gyrost, kebabot, bármit ami a listájukon szerepel. Vannak teljes menüsoraik is, lehet különböző feltéteket is kérni hozzá. Ha valaki hirtelen megéhezik és olcsó de egyben laktató ételt szeretne, nyugodt szivvel tudom ajánlani őket. Az egész City területén, szinte minden utcasarkon megtalálhatóak.


Ugye ha már valaki New York Cityben van akkor egyértelmű, hogy ki akarja próbálni a sárga taxit. Nap, mint nap látok embereket az utcán akik feltartják a kezüket várva, hogy megálljon a taxi és csak várnak és várnak. Nem értik, hogy miért nem áll meg nekik az a rém sok taxi amely már elhaladt mellettük. Elárulom akkor most a titkot annak aki nem tudná. Egyébként én is csak tavaly márciusban tudtam meg. Tehát amennyiben a taxi tetején lévő számok és betűk nem világitanak az azt jelenti, hogy a taxi foglalt, ülnek benne. Ha világitanak a számok, akkor a taxit azonnal intsük le. Ne tartsuk feleslegesen hosszú perceken keresztül fel a kezünket. Persze akad olyan eset is, amikor megáll nekünk a taxi annak ellenére, hogy égne a számsor. Ez olyankor van, amikor a sofőr bár már végzett a műszakkal de ha te pont arra mész amerre ő, akkor elvisz. Tehát ha a lámpa ég, kezeket fel!


Nagyon sokan árulnak vizet, üditőt az utcán $1-ért. Én még utcáról életemben nem vettem vizet. Ne sajnáljuk rá kiadni azt a plusz 50 centet a boltban. Aki már látta a Gettómilliomos cimű filmet az tudja, hogy milyen egyszerű is a kupakot visszaforrasztani a flakonra. Nyilván nem azt mondom, hogy az összes ember aki az utcán vizet vagy üditőt árul sima csapvizzel és édesitőszerrel tölti meg az üveget, de sajnos a többségük ezt csinálja, és elég komoly problémák voltak már ebből.


Ez a néhány információ szerintem nagyon hasznos lehet azok számára, akik szeretnének a jövőben ellátogatni New York Citybe. Egyébként sose féljünk kinyitni a szánkat és kérdezni, ha valamint nem tudunk vagy nem értünk. Eddig én még olyan nem voltam, ahol bármiben is kértem volna egy járó-kelő segitségét ő azt visszautasitotta volna. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.