2015. május 12., kedd

5 Furcsa Dolog Amerikában

A kultúrsokk hatásról korábban már irtam, az "érdekes" stilusú emberekkel kapcsolatban. Szerintem valahányszor egy új országba érkezünk mindig felfedezünk olyan dolgokat, ami otthon Magyarországon egyáltalán nem megszokott a mi szemünknek. Ezek közül a "furcsaságok" közül ragadtam most ki ötöt.


1.) Az első ilyen dolog számomra az volt, hogy itt teljesen milyen évszak van, legyen mínusz 20 fok vagy akár plusz 35, itt még a jeget is jéggel isszák. Nem viccelek, itt minden italba jeget tesznek. Ha beülsz egy étterembe és még nem rendeltél, a pincér azonnal hozza neked a jéggel teli pohár vizet. Amikor a repülőn ültem úton Los Angeles felé és a sztyuvi hozta az üdítőt az első dolga az volt, hogy rakta bele a jeget a pohárba. Én személy szerint ezt nem szeretem, mert egyébként is elég torokfájós vagyok és emiatt elég ritkán iszok jeges italokat. A poén az egészben, hogy amikor szólsz, hogy te bizony nem kérsz jeget az italodba értetlenül néznek rád, nem értik, hogy mi bajod van. De nyugodtan lehet szólni, azonnal hozzák neked a másik italt, de kapsz mellé egy elég erőteljes grimaszt.


2.) A házi állatokat teljesen családtag ként kezelik. Engem az első ilyen meglepetés Floridában ért, amikor megláttam, hogy a kutyusoknak és a macskáknak árulnak babakocsit. Ne kövezzetek meg, de bizony elkapott a röhögő görcs. Én nagy állatbarát vagyok, de azért ezt már egy kicsit túlzásnak tartom. Pláne, amikor még ruhákat is adnak ezekre a szegény állatokra, és a boltokban bizony külön ruha osztály van kifejezetten a kiskedvencek részére.


3.) A boltokban a polcokon nem a valós árakat látjuk kiírva. Bizony arra készüljünk fel, hogy ha vásárolni megyünk ami a polcokon megtalálható ár, az az áfa nélküli ár. Tehát a pénztárnál fizetéskor majd ne lepődjünk meg, ha 1-2 esetleg 3 dollárral többet fogunk fizetni egy-egy termékért.


4.) A gyümölcs sokkal drágább, mint maga az élelmiszer. Ez nem vicc, bizony egy doboz eper vagy málna áráért tudunk már venni egy gallon vizet és két zacskó kenyeret együtt véve. Sajnos azt kell, hogy mondjam, az egészséges élelmiszernek itt komoly ára van. Vannak általában hétvégente úgynevezett "farmers marketek" ami leginkább az otthoni piacra hasonlít, ahol tudunk venni közvetlenül a termelőktől gyümölcsöt, zöldséget, tojást, mindent amit otthon a piacon is. Valamint van már több organikus üzletlánc is országszerte, de bizony sokkal drágábbak ezek az élelmiszerek, mint ha csak úgy bevásárol az ember a Walmartban, amit egy barátom "amcsi Tesco"-nak hiv.


5.) Utóljára hagytam azt a dolgot, amit a mai napig is sokszor elfelejtek, hogy itt ilyen létezik. Ez pedig nem más mint, hogy ha bármit vásárolunk (legyen szó műszaki cikkről, ruhaneműről, élelmiszerről, egyszóval tényleg bármiről), MINDIG tegyük el a blokkot, mert vásárlástól számított 90 napon belül vissza lehet vinni az üzletbe! Itt nem fogják a vevőszolgálatnál kérdezni tőled, hogy miért hoztad vissza, egyáltalán nem is kell semmit mondani. Egyszerűen csak odamész a termékkel valamint a blokkal és közlöd, hogy ezt vissza akarod hozni. Általában megkérdezik, hogy szeretnéd-e levásárolni vagy pedig a pénzt kéred. Velem Floridában esett meg, hogy az egyik drogériába vissza vittem egy makeup-ot aminek már közel a felét elhasználtam. Közöltem a pénztárnál, hogy nem tetszik a színe. Az eladó visszablokkolta és mondta, hogy válasszak nyugodtan bármi mást ami tetszik ezen az áron. De volt, hogy egy sportcipő ment egy hónap alatt szét a lábamon. Azt is szó nélkül visszavették. 

Persze az ember minden nap tanul valami újat, mint ahogy én is ezt teszem már 3 éve. Számtalan dolgot tudnék felsorolni, de ezeket majd egy későbbi bejegyzés folyamán. 







1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.