2015. május 1., péntek

Munka Amerikában... De milyen?!

Amikor 3 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy leszerelek a Rendőrségről és átköltözöm az Egyesült Államokba tisztában voltam vele, hogy mindent teljesen a legelejéről kell kezdenem. Tisztában voltam vele, hogy bizony én is ugyanúgy mint mindenki más, szállodatakaritással fogom kezdeni, de nyelvtudástól függően bizony szépen fokozatosan, majd csak haladok felfelé azon a bizonyos létrán. Ez igy is lett.


A szállodában való takaritásból senki nem fog meggazdagodni. Persze mindenki aki külföldre megy itt kezdi el, és a mézesmadzagot is nagyon gyakran elhúzzák a munkaadók az orrunk előtt, hogy majd lassacskán szintfelelősek stb. leszünk. Persze aki keményen nyal, az 1-2 év után valóban az lesz. Aki viszont nem akar leragadni ezen a szinten, nagyon gyorsan tanulja meg az adott országban legtöbbet beszélt nyelvet és tegyen az ügy érdekében.


Floridában sikerült 5 hónapnyi takaritás után egy gyárba kerülnöm szalagmunkásnak, ahol heti 6 napban 12 órás műszakban dobozoltam a naptejeket állandó éjszakás műszakban. 6 hónap után, bár az anyagiakra nem volt okom panaszkodni, de feladtam mert kimerültem, igy átköltöztem Texasba, ahol újból kezdtem a takaritást, de már sokkal jobb bérezésért. Texasban 6 hónapot éltem, majd elköltöztem New York Citybe, ahol ismét takaritással kezdtem, de itt már nem szállodában, hanem Orthodox zsidó családoknál. Ebbe most nem szeretnék belefolyni, de 1 hónap után azonnal tovább is léptem, mivel folyékonyan beszélek angolul igy gondoltam én ettől sokkal többet tudok kihozni magamból. Igy kerültem be 1 hónapra egy étterembe pincérnek, ahol 1 hónap után rájöttem, hogy bizony ez nem az a szakma amit én szeretnék csinálni.


Az ezt követő 2 hétben folyamatosan online jelentkeztem különféle munkákra, kitartóan, napi 18 órában folyamatosan küldtem mindenfelé az önéletrajzomat, mig végül sikerült egy nagyon jó babysitteri állást találnom. Nagyon szerettem a kép picúrt, nagyon hozzám nőttek, de 8 hónap után ismét váltottam. Azóta is babysitterként dolgozom, bár már egy teljesen másik családnál, mivel a mostani munkahelyem sokkal közelebb van a lakhelyemhez.


Dolgoztam petsitter ként is, ami azt jelenti, hogy amig a család elmegy egy hosszú hétvégre, vagy akár üzleti útra, addig te a házra és a házi állatra vigyázol. Nem egy rossz munka, és ha megfelelő helyen vagy, még egész jól is fizet.

Mivel már elég sok kiváló referenciával rendelkezem, valamint folyékonyan beszélek angolul, egy kicsit spanyolul is, egyáltalán nem félek újból útnak indulni és biztos vagyok benne, hogy nem fogok munka nélkül maradni. Tényleg nem győzöm magamat ismételni. Aki a külföldre költözésen töri a fejét, egy alap nyelvtudást minél hamarabb próbáljon elsajátitani. Minél jobban beszéled az adott nyelvet, annál jobb munkáid lesznek.





2 megjegyzés:

  1. Arrol is irjal majd, hogy milyen volt a valtas rendorbol takaritonobe es gyari munkasba :) De leginkabb arrol, hogy milyenek ezek a munkak, hogy bantak veled kulfoldikent, foleg mikor meg nem voltal teljesen perfekt angolbol, van-e kulonbseg a kozott ahogy veled (europai, feher) bevandorloval, mint egy jamaicai vagy mexioival bantak? Az allamok kozti kulonbsegekrol is meselhetnel. Mert ugyan jarni jartam, elni nem eltem egyik helyen se :) Es hogy hogyan talaltad ezeket a munkakat gondolom erdekes lenne olyanoknak, akik Amerikaba jonnenek :) Tok jo olvasni a blogodat...nem mintha nem meseltel volna eddig is :)

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz ötlet, a későbbiek folyamán le fogom irni :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.